Centralnom manifestacijom “Galaja” obilježeni su dani otpora u Sanskom Mostu

HomeSanski Mostslajder

Centralnom manifestacijom “Galaja” obilježeni su dani otpora u Sanskom Mostu

Koncert ilahija i kasida oduševio Sanjane

Centralnom manifestacijom koja je protekle subote održana u šumi Galaja, nadomak Vrhpolja, obilježeni su dani otpora koji je pružen agresoru na području općine Sanski Most 1992.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Manifestacija je započela obilaskom mjesta pogibije Saida Keranovića, jednog od organizatora otpora na ovim prostorima, koji je mučki ubijen u neprijateljskoj zasjedi. Cvijeće na spomen obilježje položili su članovi porodice Keranović te brojne delegacije i predstavnici društveno političkog života općine i kantona. Šuma Galaja je mjesto gdje je oko dvije stotine pripadnika patriotske lige s područja općina Sanski Most i Ključ pružilo otpor višestruko nadmoćnijem agresoru u danima maja i juna 1992. godine. Pripadnici ključko sanske jedinice dugo su odlijevali napadima daleko nadmoćnijeg i tehnički opremljenijeg agresora, da bi se naposlijetku, nakon spektakularne vojne akcije i zarobljavanja četrdeset neprijateljskih vojnika i oficira, uspjeli dokopati slobodne bihaćke teritorije. U sastavu Petog korpusa, nekoliko godina kasnije, dali su veliki doprinos u oslobađanju okupiranih dijelova općine Sanski Most.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U znak sjećanja na njihovo herojstvo i hrabrost, i ove godine je održana tradicionalna manifestacija „Dani Galaje“. I ovoga puta održan je svojevrsni čas istorije na kojem su evocirane uspomene na događaje od prije osamnaest godina. Tom prilikom priređen je i bogat kulturno zabavni program, a prisutnima su se obratili neposredni sudionici herojskih dana Galaje, predstavnici općinske i kantonalne vlasti, zvanice i gosti.  Nosilac najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, Ifet Hukanović, podsjetio je na period organizacije otpora neprijatelju u ovom dijelu općine Sanski Most.Komandant ključko sanske čete i federalni poslanik, Amir Avdić, evocirao je uspomene na ratne akcije patriota iz Sanskog Mosta i Ključa rekavši kako su njihova hrabrost i požrtvovanje, te ljubav prema domovini pobijedili tehnički i ljudski nadmoćnijeg neprijatelja. Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, rekao je da će kao općinski načelnik neprestano raditi na promociji istine o dešavanjima od prije dvadeset godina. Bitka na Galaji bila je značajna i zbog toga što je borcima i organizatorima otpora u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine ulila snagu i vjeru da je moguće pobjediti višestruko nadmoćnijeg agresora. Manifestacija je uveličana kulturno zabavnim programom kojeg su priredili učenici osnovne škole Vrhpolje, a na istorijskom času pročitani su i najuspješniji literarni radovi učenika na temu „Sjećanje na maj 1992. godine“. Nakon oficijelnog dijela programa uslijedilo je druženje brojnih posjetilaca ovogodišnje centralne manifestacije koja je održana na lokalitetu šume Galaja.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0