instant fap

Čerkez objasnio: Hoće li ruska vakcina biti dostupna u Federaciji BiH?

Čerkez objasnio: Hoće li ruska vakcina biti dostupna u Federaciji BiH?

Federacija BiH nije kontaktirala nikoga od ruskih proizvođača vakcine za koju je jučer objavljena informacija da je registrovalo i odobrilo Rusko ministarstvo zdravstva.

“Federacija u pogledu nabavke vakcine će slijediti politiku Evropske unije, stav svjetskih zdravstvenih stručnjaka i preporuka vodećih istraživača”, potvrdio je za N1 Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH.

Ranije je iz Ministarstva civilnih poslova BiH za N1 potvrđeno da je naša država među zemljama koje će imati jednak pristup nabavci vakcine protiv COVID-19 kada bude dostupna, te da će za sve države, pa samim tim i za BiH, biti osigurano 20 posto vakcina u odnosu na broj stanovnika.

Prva vakcina protiv koronavirusa u svijetu registrovana je u Rusiji, saopćio je jučer predsjednik te zemlje Vladimir Putin. 

Vakcina, koju je razvio Nacionalni istraživački centar Gamaleya, dobila je zvaničnu registraciju u Ministarstvu zdravstva Rusije, rekao je Putin na sastanku s članovima vlade u Moskvi.

Putin je rekao kako su ispitivanja vakcine dala pozitivne rezultate, a svi dobrovoljci su izgradili imunitet na koronavirus.

KOMENTARI