Ćevapi na 5. mjestu najboljih svjetskih jela od mljevenog mesa

HomeMagazin

Ćevapi na 5. mjestu najboljih svjetskih jela od mljevenog mesa

U BiH po prvi put napravljen XXL ćevap

Poznata stranica TasteAtlas, “enciklopedija ukusa” i turistički vodič kroz svjetske tradicionalne specijalitete, podijelio je listu najboljih jela od mljevenog mesa, a na visokom 5. mjestu našla se Bosna i Hercegovina i naši ćevapi.

Popis je napravljen prema ocjenama publike, a ćevapi su zauzeli sjajnu poziciju naspram 50 drugih tradicionalnih jela od mljevenog mesa, kao i država odakle potiču.

“Unatoč jasnom turskom porijeklu, bosanski ćevapi su izvor velikog nacionalnog ponosa i omiljeno jelo u zemlji. Ove sićušne, ručno motane kobasice od mljevenog mesa obično se rade s mljevenom govedinom – ili mješavinom mljevene govedine i drugog mesa – začinjene različitim začinima, poput bijelog luka, soli, bibera, kao i crvene paprike”, opisali su na svojoj stranici.

Dalje, navode kako se ćevapi tradicionalno poslužuju stavljeni u mekani, blago zapečeni somun najčešće uz luk, dok neki preferiraju da ih jedu i uz kajmak, jogurt, ajran, ajvar i druge priloge.

Zanimljivo je da je, na spomenutoj listi, ćevape “prestigla” turska sarma, dok je na osmom mjestu pljeskavica iz Srbije.

Na popisu je čak osam jela od mljevenog mesa iz Turske, a tu su i kebab, tri vrste dolmi, dvije vrste ćufti te punjeni patlidžan tzv. karniyarik. Prvo mjesto zauzelo je jelo “keema” iz Indije.

Spominje se i to gdje pojesti najbolje ćevape na svijetu (prema stručnjacima), a tu su se našle neke od poznatih čevabdžinica iz naše zemlje.

Prema njihovom popisu od ukupno deset lokacija, na prvom mjestu je ćevabdžinica Željo, na drugom Petica – Ferhatović, a na trećem ćevabdžinica Hari iz Travnika.

Tu se nalaze i još dvije ćevabdžinice iz Sarajeva – Hodžić i Kastel, dvije iz Mostara – Tima-Irma i Rota, kao i “Kod Muje” u Banjoj Luci. Na popis su uvršteni i restoran Limenka te pivnica Taverna, dvije lokacije u Tuzle gdje se mogu pojesti najbolji ćevapi.

Kompletnu listu možete pronaći na sljedećem linku, na dnu stranice.

Tajnu dobrih ćevapa svako čuva za sebe, kao i što svako ima svoju omiljenu lokaciju gdje ih jede. Međutim, bez obzira na to gdje ih birate jesti i kakvu vrstu ćevapa volite, ovo jelo je, nesumnjivo, uvijek dobar izbor.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0