Cijene nafte pale za više od tri posto

HomeVijestiGlobus

Cijene nafte pale za više od tri posto

Cijene nafte se zadržale ispod 77 dolara

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su u padu za više od tri posto zbog rasta dolara u odnosu na druge valute i zabrinutosti da bi nove zabrane u Aziji, posebno u Kini zbog pandemije mogle obustaviti globalni oporavak u potražnji za ovim energentom.

U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora manja za 2,43 dolara ili 3,5 posto i sada je 68,27 dolara po barelu.

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte pala za 2,41 dolara ili 3,6 posto i iznosi 65,87 dolara po barelu.

“Zabrinutost zbog potencijalnog globalnog pada potražnje za naftom ponovo se javlja usljed ubrzanog širenja delta soja virusa korona”, naglasio je analitičar tržišta iz firme “RBC” Gordon Remzi.

Analitičari ukazuju da su najveći razlog za zabrinutost za pad potražnje nove zabrane u Kini, koja je nakon SAD najveći potrošač nafte.

Među zabranama su otkazivanja letova, upozorenje za odlazak u 46 gradova i ograničenje javnog i taksi prevoza u 144 najteža područja.

Uvoz sirove nafte u Kinu tokom proteklog mjeseca bio je u padu. Rast američkog dolara u odnosu na euro, također, je uticalo na cijene jer je time nafta skuplja za kupce sa drugim valutama.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0