Cijene nafte se zadržale ispod 77 dolara

HomeVijestiGlobus

Cijene nafte se zadržale ispod 77 dolara

Na ovoj ljetnoj destinaciji gorivo je u Top 5 najskupljih na svijetu

Cijene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima ispod razine od 77 dolara, zakočene bojaznima da će slabljenje privrede u SAD-u, Europi i Kini zakočiti potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 41 cent nego na jučerašnjem zatvaranju tržišta i iznosila je 76.56 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 36 centi višoj cijeni, od 71.82 dolara.

U fokusu je trgovaca ekonomija u kontekstu prognoza da će američka središnja banka iduće sedmice podići kamatne stope za pola postotnog boda da bi obuzdala inflaciju. Viši troškovi zaduživanja zakočili bi ekonomsku aktivnost, što bi značilo i slabiju potražnju za naftom.

I Europska središnja banka (ESB) povest će se za Fedovim primjerom, pokazuju prognoze ekonomista u Reutersovoj anketi, unatoč tome što je ekonomija eurozone gotovo sigurno već u recesiji.

U Kini će rast broja slučajeva zaraze koronavirusom vjerojatno prigušiti ekonomski rast u sljedećih nekoliko mjeseci, unatoč ublažavanju pojedinih epidemioloških mjera, smatraju ekonomisti, prognoziravši oporavak aktivnosti tek u drugoj polovini 2023. godine.

U takvim su uvjetima cijene nafte u ugovorima s kraćim rokovima isporuke bile niže nego u onima s rokovima isporuke za šest mjeseci, što signalizira da trgovci očekuju slabiju potražnju.

Cijene danas nisu reagirale na zatvaranje naftovoda Keystone u SAD zbog curenja nafte, zbog procjena trgovaca da će isporuke uskoro biti nastavljene. U drugom je planu i zastoj tankera u Bosforu zbog pojačanih turskih provjera osiguranja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica jučer pojeftinio 1,83 dolara, na 75,3 dolara.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0