CIK BiH: Evo kako će glasati bh. državljani u inostranstvu

HomeVijestiBiH

CIK BiH: Evo kako će glasati bh. državljani u inostranstvu

Pogledajte snimke s koncerta: Noć kad je Nirvana svirala za žrtve ratnih zločina u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine usvojila je danas Izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izbora u Bosni i Hercegovini, a u zbog otežanih okolnosti u uvjetima pandemije korona virusa.

Državljani BiH koji žive u inozemstvu, a čije zemlje imaju otežan poštanski promet prema BiH ili imaju obustavljen promet prema našoj zemlji, svoje glasačke materijale će moći poslati Diplomatsko-konzularnim predstavništvima u tim zemljama koji će te materijale dostaviti CIK-u. Kompletan glasački materijal morat će biti poslan u zasebnoj koverti.

Članovi CIK-a su kazali kako su za sada utvrdili da nemamo poštanski promet s Mađarskom i Finskom, a da je vrlo otežan s KanadomAmerikom i Australijom. Tako se ova odluka odnosi samo na bh. državljane koji žive u ovim zemljama, ali s obzirom na to da se situacija s pandemijom pogoršava i donose se nove rigoroznije mjere, spisak će biti dopunjavan redovno.

Danas je donesena i odluka da osobe koje su u izolaciji, a nemaju rješenje nadležnog organa, mogu glasati na način kako je to ranije utvrđeno. Potrebno je da budu u evidenciji nadležnih organa i da se omogući uvid CIK-u.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0