CIK: Prednost Grujičića ispred Durakovića smanjena na devet procenata

HomeVijestiBiH

CIK: Prednost Grujičića ispred Durakovića smanjena na devet procenata

BBC: U Srebrenici izabran načelnik koji ne priznaje genocid

Razlika između kandidata Koalicije za Srebrenicu Mladena Grujičića i nezavisnog kandidata za načelnika te opštine Ćamila Durakovića nakon najnovije obrade podataka u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu pristiglih putem pošte i sa birališta u odsustvu, smanjena je na 778 glasova.

Grujičić sada ima ukupno 4.675 glasova ili 54,44 posto, a Duraković 3.897 glasova ili 45,38 posto. Nezavisni kandidat Desnica Radivojević dobio je ukupno 15 glasova ili 0,17 posto.

Do promjene u korist Durakovića došlo je nakon obrade podataka sa birališta u odsustvu. Duraković je dobio 1.299 glasova sa birališta u odsustvu, Grujičić dva, a Radivojević jedan.

Za opštinu Srebrenica ukupno na lokalnim izborima za glasanje putem pošte bilo je evidentirano 1.596 osoba. Do sada je obrađen dio glasačkih paketa.

Prema tim rezultatima, Duraković je za sada putem pošte dobio 683, a Grujičić 246 glasova.

Grujičić je osigurao i 77 glasova birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima, a koji su prihvaćeni i postali potvrđeni, a Duraković je dobio dva glasa.

Na redovnim biračkim mjestima, njih 27 koja su ranije obrađena, utvrđeno je kako Grujičić ima 4.350, Duraković 1.914, a Radivojević 14 glasova.

Planirano je da Centralna izborna komisija BiH u ponedjeljak, 17. oktobra utvrdi rezultate lokalnih izbora u BiH održanih 2. oktobra, a nakon što se preko vikenda obrade preostali glasovi pristigli putem pošte, sa birališta u odsustvu, od birača koji su glasali putem mobilnih timova, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, te na nepotvrđenim glasačkim listićima.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0