CIM i njihov Put mira

Homeinmedia danas

CIM i njihov Put mira

Zabava povodom završetka škole na Bašči mogućnosti

Naš put je mir- Our way is Peace! tako počinje priča o mirovnom aktivizmu i pomirenju koji od 2004. godine njeguje Centar za izgradnju mira (CIM) iz Sanskog Mosta. Da je mir put koji povezuje sve ljude u istoj misiji, pokazatelj je i područje djelovanja ovog udruženja. Tako svoje aktivnosti kreiraju tamo gdje je potrebno, tj. “na svakom kutku naše planete gdje se trebaju nenasilno rješavati sukobi.” Održavanje mira je misija, nije rad s kratkim rokom trajanja, te vođeni tim pravcem djelovanja, CIM godinama radi na umrežavanju i povezivanju. Sloboda je ključ za propagiranje mirovnih vrijednosti i aktivizma, zato je CIM samostalan u utvrđivanju svojih programskih ciljeva i djelovanja. Ipak, mirovna misija se pokreće preko lidera/ke. CIM-ove aktivnosti i borbe pokreću i guraju to “veliko kamenje” Mevludin Rahmanović i Vahidin Omanović, mirovnjaci CIM-a koji smatraju da je izgradnja mira prvenstveno rad na poboljšanju sebe, a potom i okruženja u kojem živimo.

Postoje mnoge definicije izgradnje mira, a nama je najbliža ona da svojim načinom življenja kreiramo pozitivan mir u sebi i oko sebe. Naše vrijednosti su ljubav, poštovanje, pravda, učenje, razumijevanje, oprost, dobronamjernost, solidarnost, suosjećanje, ljudska prava, sloboda i dr., navode Mevludin i Vahidin.

Brojne programske aktivnosti CIM-a svjedoče o aktivnom radu na polju izgradnje mira i pomirenja. Da je Mir put koji zahtijeva stalno koračanje, bez pasivnosti, dokaz je i Mirovni kamp – osnovni trening o izgradnji mira koji CIM organizuje svake godine u Sanskom Mostu. U avgustu 2020. godine CIM je održao četvrti Mirovni kamp koji je okupio mlade od 18 do 30 godina iz deset bh. gradova. Uprkos pandemiji Covid19, uz sve mjere zaštite, aktivnost je uspješno održana. Nakon sedam dana aktivnog rada na tematici izgradnje mira, učesnici/e se vraćaju s Mirovnog kampa, u svoje matične gradove/opštine, te rade na provođenju mirovnih lokalnih inicijativa. Udruženje CIM radi i na uspostavi međureligijskog dijaloga između vjerskih lidera, kao i na kolekciji priča preživjelih žrtava sukoba u periodu od ‘92-95. godine, te na taj način osiguravaju očuvanje kulture sjećanja, kao i prevenciju budućih nasilnih oblika komunikacije.

Godinama CIM realizira Međunarodnu sedmicu mira te kroz niz radionica, filmova i drugih aktivnosti, nastoji probuditi svijest o važnosti izgradnje mira. Nakon toga slijedi petodnevni “Mirovni karavan” tokom kojeg/e učesnici/e putuju kroz niz bh. općina i gradova posjećujući kulturne i vjerske znamenitosti, te se upoznavajući s različitim identitetima i posljedicama istorijskog (ne)nasilja.

Volonterizam i umrežavanje mladih generacija, koji će nastaviti njegovati CIM-ove mirovne vrijednosti i graditi mir je dio svakodnevnih aktivnosti Volonterskog kluba za mlade iz Sanskog MostaDječijeg teatra “Život”Eco-kids projektao važnosti očuvanja okoliša, te Omladinskih klubova kroz koji se jača omladinski aktivizam na području Bosanske Krajine.

Vođeni željom da postanu samoodrživi, ali i da u svoj program uključe okolišnu izgradnju mira (environmental peacebuilding) odlučili su da pokrenu  CIM-ovu Baštu mogućnosti. Ideja je čekala deset godina na samu realizaciju. Prije četiri godine, uspjeli su da kupe zemlju u okolici Sanskog Mosta i od tada aktivno rade na uzgoju permakulturnog povrća i biljaka. Uz poštovanje zakona prirode, vrijednih ruku CIM tima, rada volontera/ki iz cijele Bosne i Hercegovine i svijeta, Bašta mogućnosti se proširuje i opstaje. To je istodobno i prostor za “predah” od rada, sklapanje brojnih prijateljstava, upoznavanja različitih kultura i zdravog uzgoja hrane. CIM-ova Bašta mogućnosti je okosnica Farme mira koja treba da bude budući Centar za mirovno-ekološki istraživački rad i aktivizam, a na kojoj se svake godine održava Mirovni kamp.

Vahidin i Mevludin kroz vlastiti rad i aktivnosti CIM-a, ruše stereotipe o posmatranju mira kao puke floskule o “odsustvu rata” ili mira isključivo kao “borbe protiv bilo kojeg oblika sukoba”. Mir je puno više od samog odsustva rata. To je samo jedan mali djelić, jer mirovnjaci/kinje rade konstantno na njegovanju vlastitih vrijednosti i učenje afirmativnih ponašanja od drugih. Rad na nenasilnoj komunikaciji, očuvanje planete, pružanje otpora svim vidovima mizoginije, patrijarhata i/ili bilo kojeg oblika degradiranja čovjeka i njegovog postojanja.

Po nama mirovnjakinja/mirovnjak mora prvenstveno biti u miru sa sobom, te konstantno učiti o sebi, drugima, te o procesima koji se tiču životnog okruženja. Mirovnjakinje i mirovnjaci prepoznaju momente kada je potrebno zasukati rukave i raditi kako bi nam svima bilo bolje.  Naša poruka svima je da se vi već bavite izgradnjom mira jer sve dobro koje uradite sebi, sve ono sto uradite, a nakon čega se osjećate dobro je izgradnja mira, a ako svoje obveze izvršavate kako treba već uveliko ste graditeljice/i mira, zaključuju Vahidin i Mevludin

I za kraj ovog teksta, ali ne i za kraj mirovnog puta kojem teže i koračaju Vahidin i Mevludin, ekipa CIM-a, poruka je jasna, svako od nas može dati puno na putu mirovnih vrijednosti. Možda, za početak da se zaputimo u pravcu Sanskog Mosta i zavirimo u CIM Baštu mogućnosti i Farmu mira, tu ćemo otkriti sve čari Mirovnog puta kojem bi trebao/la svako/a od nas da teži.

Vildana Džekman, mr. iur. dugogodišnja je aktivistkinja, feministkinja i borkinja za ženska ljudska prava.  Magistrirala je pravo na Pravnom fakultetu Univerzitetu u Sarajevu. Trenutno radi u njemačkoj organizaciji Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V. BH. Pisanje smatra dijelom lične, a i javne odgovornosti za mijenjanje društvene stvarnosti. Email: [email protected]

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0