Činjenice o mačkama koje niste znali

HomeMagazin

Činjenice o mačkama koje niste znali

Bečki veterinari upozoravaju: Kućni ljubimci su predebeli

Mačke su zanimljiva i fascinantna stvorenja koja sa sobom nose dozu misterioznosti. Ukoliko živite s mačkom sigurno ste došli u situaciju u kojoj ste poželjeli da razumijete njihov jezik.

 Gary Weitzman, veterinar i autor knjige “Kako da pričate mačijim jezikom” koji je također predsjednik udruženja “Društvo za zaštitu životinja” u San Dijegu, imao je običaj odgovarati na mačija “pitanja”, a u intervjuu za Nacionalnu geografiju govorio je o svim ludim stvarima koje mačke rade.
Mačke mogu proizvesti više od 20 različitih vrsta mjaukanja, a uglavnom ih koriste kada su u društvu ljudi. One mjaukanjem traže hranu, otvaranje vrata, maženje, a zanimljivo je da takve zvukove skoro nikada ne razmjenjuju sa drugim mačkama.

“Dok pse učimo da rade šta mi želimo, mačke zapravo nas uče šta one žele da mi radimo. Ipak, ne možete prevesti određeno mjaukanje kao univerzalno za sve domaće mačke, ali je utvrđeno da kod svake mačke postoje zvukovi koji uvijek znače istu stvar”, piše Weitzman u svojoj knjizi.

Bio je veterinar 25 godina a na pitanje da li je tokom pisanja knjige naučio nešto novo Weitzman kaže: “Naučio sam dosta činjenica kao naprimjer to da je najstarija mačka na svijetu iz Kalifornije, a živjela je čak 27 godina. Također sam saznao da naučnici smatraju da mačke bolje reagiraju na žene jer one imaju piskaviji glas nego muškarci”.

Kaže i da mačke u mraku vide šest puta bolje nego čovjek što je zaista impresivno.

Tvrdi da je boja dlake povezana s ponašanjem i da rasa mačke utječe na njihov izgled, ali i osobnost.

“Naprimjer kornjačasta mačka je uglavnom nezavisna i obično voli samo jednu osobu. Također mogu biti agresivne kada nešto žele. Kaliko i abesinska mačka su blage i privržene, a znaju biti i razigrane zbog čega su idealno društvo”, kaže Weitzman.

Kada mu ljudi postavljaju pitanja o bizarnom ponašanju svojih mačaka Weitzman kaže da je jedno od najčešćih pitanja zašto njihova mačka postane psihotična i odjednom se počne čudno ponašati.

“Mi na to nemamo tačan odgovor, ali pretpostavljamo da je to zbog toga što zatvorene mačke imaju puno energije koju nemaju gdje potrošiti”, kaže on.

Kaže i da su prosječne kućne mačke veoma slične sa divljim mačkama.

“Slično ponašanje između lavova, tigrova, leoparda i domaćih mačaka pokazuje da one zaista imaju divlju stranu”, kaže Weitzman.

U svojoj knjizi piše da mačke svoje stavove i osjećaje izražavaju licem.

“Sporo treptanje je prihvaćanje geste. To mačke rade kada im je ugodno s vama, ali to također rade i kad su s drugim mačkama”, kaže Weitzman.

Mjaukanjem, treptanjem i mrdanjem brkova mačke nam “govore” da žele se igraju, maze ili sklone, a svakim predenjem, mjaukanjem ili čak treptajem očima mačke govore “Ćao”, “Mazi me”, ili “Pusti me na miru!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0