instant fap

Clinton: Sporovi ne smiju da ugroze saradnju

Kinesko-japanski odnosi pogoršani su početkom septembra kada se kineski ribarski brod sudario sa japanskim patrolnim čamcem blizu arhipelaga u Istočnokineskom moru, na koji obje zemlje polažu pravo

Američka državna sekretarka Hillary Clinton zatražila je od azijskih država da ne dopuste da teritorijalni sporovi ometaju saradnju u regionu, koji predstavlja motor svjetske ekonomije.
Ona je od Kine i njenih susjeda zatražila da riješe tenzije oko spornih ostrva u Istočnokineskom i Južnokineskom moru.

Clinton je govorila na kraju samita azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) u Vladivostoku u Rusiji.

“Sada je vrijeme da svako učini napor za snižavanje tenzija i jačanje diplomatije. Ovaj region je svjetski ekonomski motor u još osjetljivoj globalnoj ekonomiji. Nije u interesu azijskih zemalja, a sigurno nije ni u američkom ili ostatku svijeta, da se gaje sumnje u stabilnost i mir u regionu”, rekla je Clinton.

Kineski predsjednik Hu Đintao poručio je japanskom premijeru Jošihiko Nodi da je situacija u vezi sa spornim ostrvom Đoaju ili Senkaku postala ozbiljna, te da Tokio ne bi trebalo da donese pogrešnu odluku.

Dvojica lidera zbog spora nisu održali uobičajene razgovore na marginama samita APEK-a.

Kinesko-japanski odnosi pogoršani su početkom septembra kada se kineski ribarski brod sudario sa japanskim patrolnim čamcem blizu arhipelaga u Istočnokineskom moru, na koji obje zemlje polažu pravo.

Kina tvrdi da je nenaseljeni lanac ostrva pod njenim suverenitetom od davnina, dok je Japan saopštio da je kontrolu preuzeo 1890. godine nakon što je utvrđeno da nema stanovnika.

Japan je umiješan i u odvojeni spor sa Južnom Korejom oko ostrva, koje Seul naziva Dokdo, a Tokio Takešima.

KOMENTARI