CNN napravio listu: Među najljepšima i bh. grad

HomeVijestiBiH

CNN napravio listu: Među najljepšima i bh. grad

Boška Ćavar: ‘Sreća pa moj glas odlučuje, inače bi se svi pozdravljali sa Selam i Merhaba’

CNN je objavio listu najljepših malih gradova u Europi, a na njoj se našao i hercegovački grad Mostar.

Na njoj su se našli Mostar i Korčula na hrvatskom otoku Korčuli. Mostarski Stari most, ili Stari most, koji su izgradili Osmanlije u 16. stoljeću, dugo se smatrao jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture.

“Uzdignut visoko preko rijeke Neretve, to je jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, a tradicionalno lokalno stanovništvo roni s mosta – danas je to stanica na Svjetskoj seriji Red Bull Cliff Diving. ! / Tradicionalni 455. skokovi sa Starog mosta: Igor i Vedad brane titulu

Most su srušile hrvatske snage u novembru 1993. tokom rata u BiH. Rekonstruirani most izgrađen je 2004. godine, a Mostar je danas omiljeno odredište u Bosni i Hercegovini i popularan jednodnevni izlet iz Dubrovnika”, zaključuju na CNN-u.

Dalje nastavljaju:

“Kad otok koji mirno sjedi u Jadranskom moru jednostavno nije dovoljan, tu je Korčula, koja se izdvaja od istoimenog otoka na malenom poluotoku.

Mještani kažu da je ovdje rođen avanturist Marco Polo, Mlečani to osporavaju. Bilo kako bilo, to je grad svjetske klase, s blistavim bijelim ulicama i zgradama isklesanim od lokalnog kamena, vodom gotovo posvuda i prekrasnim zgradama koje su ostavili Mlečani, koji su ovdje stoljećima vladali“, piše CNN.

Na ovoj listi našao se i hrvatski otok Korčula.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0