Za 4 osobe:
- Sladoled od kokosa:
- 1 limeta
- 1 mahunu vanilije
- 10 dag šećera
- 4dl kokosovog mlijeka
- 4 žlice Malibua (rum od kokosa)
- kokosovo brašno za dekoraciju
Pire od manga:
- 2 manga
- 4 žlice likera od breskvi ili marelica
- 1 vrećica vanilije
- 1 žlica šećera
Čokoladne tortice:
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 1 žlica šećera
- 7,5 dag maslaca
- 7,5 dag čokolade za kuhanje
- 2 dag brašna
- 4 kocke od čokolade
- malo brašna
- malo maslaca
Limetu oprati, posušiti i sitno naribati. Mahunu vanilije po dužini zarezati i srž izvaditi.
Šećer na laganoj vatri rastopiti, uz povremeno miješanje. Šećer ne smije dobiti smeđu boju! Zaliti s kokosovim mlijekom te kuhati dok se šećer ne rastopi. Zatim skloniti sa štednjaka. Dodati sok i naribanu koricu limete, rum od kokosa i srž vanilije. Malo ohladiti, a zatim staviti u zamrzivač, da se potpuno ohladi. Povremeno miješati ( svakih ½ sata ) dok se sladoled ne stegne, da se ne bi stvorili kristali.
Prije serviranja (15 – 30 minuta) sladoled izvaditi iz zamrzivača i prebaciti u hladnjak. Posebnom žlicom vaditi kuglice iz sladoleda i posuti kokosovim brašnom.
Jedan mango oguliti. Meso manga oštrim nožem odvojiti od jezgre, staviti u mikser, usitniti i izmiješati sa 4 žlice likera, vanilijom i šećerom. Staviti u hladnjak.
Jedan mango oguliti, po dužini narezati kriške i ostaviti sa strane.
4 metalna kruga ili zdjelice presjeka 5–6 cm , visine 5–6 cm, namazati maslacem i posuti brašnom (najbolje uroniti krug ili zdjelicu u brašno). Lim za pečenje prekriti papirom i staviti metalne krugove.
Pećnicu zagrijati na 200°C.
Jaje, žumanjak i šećer miješati dok ne dobijemo gustu kremu. Maslac i narezanu čokoladu na laganoj vatri ili pari rastopiti. Čokoladi dodati brašno i izmiješati. Zatim oprezno masu od jaja dodati rastopljenoj čokoladi i metlicom za snijeg izmiješati. Metalne krugove ili zdjelice napuniti do pola. Staviti u svaku sredinu 1 kocku čokolade i prekriti tijestom. Odnosno 2/3 kruga ili zdjelice treba napuniti sa smjesom i staviti peći oko 10 minuta (jezgra tortice treba biti tekuća). Oprezno izvaditi iz kruga i toplo servirati sa sladoledom od kokosa i pireom od manga.
Pire od manga ukrasiti narezanim mangom.
KOMENTARI