instant fap
NaslovnicaMagazin

Čokoladni kolač bez brašna i šećera jednako je ukusan kao i slastice na koje smo navikli

Čokoladni kolač bez brašna i šećera jednako je ukusan kao i slastice na koje smo navikli

Napravite čokoladni kolač bez brašna i šećera ukoliko ste željni zdrave promjene. Izdvojite 45 minuta za njegovu pripremu i uživajte u ovom savršenom desertu.

Izdvojite 45 minuta za njegovu pripremu i uživajte u ovom savršenom desertu.

Za kolač vam je potrebno:

Biskvit

  • 4 jaja
  • stevija (po ukusu)
  • 1 dl soka od višanja (može i od zamrznutih)
  • 2 kašike likera od višnje ili ruma
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 200 g fino mljevenih badema ili lješnjaka
  • prašak za pecivo
  • 1,5 kašika psyllium praška
  • 50 g kakaa
  • korica 1 biolimuna

Krema

  • 125 g maslaca
  • 3 kašike mješavine stevije
  • 100 g kakaa
  • 2 kašike likera od višanja ili ruma
  • 1 jaje
  • 2 kašike vode ili mlijeka
  • 1 vrećica burbon vanilije
  • 2 kašike mljevenih pečenih lješnjaka

Preljev

  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 200 g čokolade (najmanje 70 posto kakaa)
  • ½ kašičice cimeta

Koraci

  • Biskvit: Istucite snijeg od bjelanjaka.
  • Umutite žumanjke sa stevijom, dodajte sok od višnje, malo likera od višnje ili ruma, kiselo vrhnje, brašno od orašastih plodova u koje ste umiješali prašak za pecivo, psyllium prašak, kakao i limunovu koricu. Dobro izmiksajte, dodajte snijeg pa sve umiješajte u finu smjesu.
  • Ulijte u prethodno namašćen kalup za tortu i pecite oko 5 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni, zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta ili dok čačkalica kojom provjeravate tijesto ne ostane suha.
  • Krema: Izmiješajte pjenasto maslac, steviju, kakao i liker, pa dodajte jaje, vodu i burbon vaniliju. Kad dobijete glatku smjesu, dodajte lješnjake. Nakon što ste smjesu dobro izmiješali, stavite je da odstoji na mjestu koje nije prehladno.
  • Preljev: Vrhnje, cimet i razlomljenu čokoladu kuhajte na pari tako da se topi, a ne kuha. Kad čokolada u vrhnju sasvim omekša, izmiješajte je u gustu smjesu i ostavite da odstoji na šporetu.
  • Spajanje: Pečeni biskvit oprezno izvadite iz kalupa i, kad se malo ohladi, prerežite ga vodoravno na pola. Ako želite više arome i mirisa, možete po polovicama nakapati sok od višanja pomiješan s malo likera ili malo ruma.
  • Biskvit stavite na dno, u sredinu nanesite kremu, pa drugom polovicom poklopite tortu i prelijte je preljevom. Ukrasite mljevenim pečenim lješnjacima, preporučeno je na okusi.eu.

KOMENTARI