Čopor pasa napao stado ovaca u Husimovcima

HomeLokalne temeSanski Most

Čopor pasa napao stado ovaca u Husimovcima

Sana “pod ključem”: Zatvoreni kafići i restorani, mali broj šetača

Psi lutalice u poslednje vrijeme nanose sve veću štetu poljoprivrednim proizvođačima na području Općine Sanski Most, a posljednji takav slučaj dogodio se sinoć na području sela Husimovci, gdje su psi napali stado ovaca i vlasniku pričinili materijalnu štetu.

Na imanju Nikole Munjize, koje je smješteno na uzvišenju iznad magistralnog puta u Husimovcima, čopor pasa lutalica sinoć je provalio u tor s ovcama. Vlasnik kaže kako začio lavež i buku, ali dok je intervenisao, velika šteta je već pročinjena. Tom prilikom usmrćene su ili nestale četiri ovce, dok je šest ovaca povrijeđeno i njihova sudbina je neizvjesna.

Munjiza kaže kako mu je pričinjena značajna ekonomska šteta. Na licu mjesta zatekli smo i Adnana Smajića iz Veterinarske stanice, koji nam je potvrdio kako su sliČni incidenti s psima lutalicama sve češći. Munjiza ističe kako se nada nadoknadi štete, ali dodaje kako smatra da je mala vjerovatnoća da se to i dogodi.

Iako je tokom ove godine započet i realizovan program uklanjanja i zbrinjavanja pasa lutalica s područja Općine Sanski Most, svjedoci smo da je ovaj problem i te kako prisutan, posebno u rubnim područjima. Mještani koji žive u ovome dijelu sela Husimovci zamolili su nas da ukažemo i na problem oštećenog mosta koji je sada neuslovan za saobraćaj, pa su primorani da koriste druge, alternativne i duže relacije do svojih kuća.

Kažu kako već dvije godine upozoravaju na stanje mosta, ali da se do sada ništa nije uradilo.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0