Covid-19 treći po broju smrtnosti u Švedskoj

HomeVijestiGlobus

Covid-19 treći po broju smrtnosti u Švedskoj

Poziv za djecu u Švedskoj: Napišite zašto učite bosanski jezik i osvojite vrijedne nagrade

Smrtnost je ranije bila u trendu opadanja, ali je pandemija koronavirusa uticala na povećanje stope

U Švedskoj se još uvijek najviše umire od srca i krvnih sudova, raka, pa tek onda Covida-19.

Dok koronavirus hara Evropom, Švedska ja zasad kao izolirano ostrvo i taj je val još nije zahvatio. Najviše zaraženih je u  Njemačkoj, Rusiji i Velikoj Britaniji.

Smrtnost je u Švedskoj u prvom polugodištu 2021. (umrlo 46.900 osoba) inače manja za devet procenata nego u istom periodu prošle 2020. godine. Smrtnost je ranije bila u trendu opadanja, ali je pandemija koronavirusa uticala na povećanu stopu smrtnosti.

RAD OD KUĆE PONOVO MOGUĆ

Švedska zdravstvena uprava navodi da je ponovo moguće uvođenje preporuke o radu od kuće, tzv. rad na distancu, zbog rizika od ponovnog širenja pandemije kao i u ostaloj Evropi.

– Na taj način se smanjuje kretanje u društvu, kaže Karin Tegmark Wisell, generalna direktorica, te dodaje da se vrhunac zaraze očekuje sredinom decembra, posebno delta varijante.

PASOŠ VAKCINISANJA OD 1. DECEMBRA

Švedska vlada će uvesti pasoš za vakcinisanje koji će biti potreban na svim skupovima u zatvorenim prostorima sa preko 100 učesnika: ovo će važiti od 1. decembra 2021. godine, zahtjev postoji od jeseni.

Prema ministrici socijalne skrbi Leni Hallengren, Vlada će produžiti i takon o pandemiji do maja 2022.

Pasoš za vakcinisanje biće moguće tražiti u restoranima, salama za vježbanje, muzejima i drugim ustanovama, predviđeno je fazom dva Švedske zdravstvene uprave.

Ako se stanje bude pogoršavalo, moguće je da se uvedu pravila da se samo vakcinisani puštaju unutra.

TESTIRANJE I VAKCINISANIH

Osobe koje su dobile dvije vakcine mogu se od 15. novembra 2021. ponovo testirati pri simptomima na Covid-19, stav je Švedske zdravstvene uprave, a sve zbog povećane zaraze u Evropi, gdje je jedino u porastu broj umrlih od Covid-19, pa je tako prošle sedmice (8 – 12. novembar 2021.) smrtnost u Evropi bila veća za pet procenata, dok je u drugim dijelovima svijeta smrtnost u opadanju ili stabilnom nivou.

Totalan broj zaraženih u svijetu u posljednje vrijeme je 3,3 miliona, od čega u Evropi čak 2,1 milion.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije WHO najviše zaraženih je u Njemačkoj, Rusiji i Velikoj Britaniji.

ASTRA COVID-KOKTEL

Astra Zeneca ima pripremljen novi lijek AZD7442, koktel protiv Covid-19, koji će se moći davati kao predzaštita onima koji nisu dobili zaštitu putem vakcine, a koji treba da smanji rizik i simptome za 83 procenta.

To pokazuje tzv. faza-3-studije učinjene od švedsko-britanskog koncerna za lijekove. Analiza Astra Zenece je pokazala da oni koji su primili covid-koktel nisu pokazali nikakve opasne bolesti niti je bilo smrtnih slučajeva.

Inače, oko dva procenta svjetske populacije ne može uopće dobiti zaštitu od vakcine, npr. osobe sa izvjesnim tipom kancera ili koje su dobile transplantaciju nekog organa.

NE MOŽE SE NAPLATITI NEPRIMANJE VAKCINE

Švedska zdravstvena uprava je saopćila da je u regiji Kalmar napravljena greška kada je proljetos od osoba koje su odbile primiti određenu vrstu vakcina naplaćivano 400 kruna, zbog “izostanka posjete” na zakazano vrijeme za vakcinu, jer nisu htjeli primiti ponuđenu vakcinu.

Ovakva situacija se ne može tumačiti isto kao nedolazak na ljekarski pregled jer je u suprotnosti sa principom o slobodi izbora vakcine, iznio je JO, ombudsmen za ljudska prava regije Kalmar.

ZATVORENO PREKO 2.000 BUTIKA

Za tri godine u Švedskoj su nestale hiljade butika, pokazuju najnovije cifre Instituta za istraživanje(Handelns utredninginstitutet).

Na sve to je uticalo i pokretanje e-trgovina, što se još više razvilo tokom pandemije koronavirusa.

Od 2017. do zaključno sa 2020. godinom, zatvoreno je preko 2.000 butika u Švedskoj, od čega se preko polovina zatvaranja desila u 2020. godini, kada je pandemija koronavirusa Covid-19 uzela maha.

To je ukupno sedam posto od svih butika u Švedskoj. Najviše zatvorenih butika je u rijetko naseljenim komunama (landbygdskomuner).

ŠVEĐANI PUŠE NAJMANJE U EVROPI

U Evropi prosječno puši 26 posto stanovnika. Švedska je zemlja sa najmanje pušača u Evropi: samo sedam procenata, slijedi Velika Britanija sa 17 procenata, piše u najnovijem izvješću EU-komisije. Istovremeno Švedsku košta pušenje najmanje 31,5 milijardu kruna (ili 3,1 milijardu eura) godišnje, podaci su Fonda za kancer (Cancerfonden).

Najviše pušača je u južnoj Evropi: Grčka prednjači sa 37 procenata odraslih, slijede je Bugarska, Francuska, Hrvatska i Letonija. 

Pušenje košta švedsko društvo ne samo direktno, već i indirektno. Prema podacima Instituta za ekonomiju zdravlja i zdravstvene zaštitu (Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi) gubici su ogromni i mogu se specificirati u tri velike grupe koštanja: gubici u proizvodnji računaju se na 19,6 milijardi kruna; koštanja za zdravstveno osiguranje i bolovanja su oko 9,9 milijardi kruna; koštanja za svu zdravstvenu njegu koju pruža rodbina iznose oko 2 milijarde kruna.

Stanje je posebno pogoršano pandemijom koronavirusa, koja je dovela bliz kolapsa ukupnu švedsku privredu i društvo, tako da ništa nije isto prije (2019) i poslije korone – dokle će trajati niko i ne zna!

NAJNOVIJA STATISTIKA KORONAVIRUSA U ŠVEDSKOJ

Za jedan dan, od 17. do 18. novembra 2021. godine, u Švedskoj su umrle dvije osobe, dok je totalno u Švedskoj dosada umrlo 15.109 osoba od Covid-19.

Broj ukupno zaraženih u Švedskoj sa Covid-19 sa 15. novembrom 2021. godine je 1.187.607 osoba, što je povećanje za 1.220 osoba za jedan dan.

Jednu dozu vakcine dobilo je 7.287.485 osoba što je 85,3 procenta od stanovništva iznad 16 godina.

Dvije doze vakcine dobilo je 6.987.096 osoba što je 81,8 procenata stanovništva iznad 16 godina.

U svijetu je zaraženih 254.613.260 osoba – umrlih 5.119.249; u zemljama Nordena je ukupno je zaraženih 2.028.872 osobe – umrlih je 20.124 osobe.

1,2 MILIONA ŠVEĐANA NIJE DOBILO VAKCINU

Preko 1,2 miliona Šveđana još uvijek je nevakcinirano protiv Covida-19 jer se stopa vakcinacije drastično smanjila tokom jeseni 2021. godine.

Unatoč tome što Švedska spada u zemlje sa najvišom stopom vakcinisanih odraslih osoba iznad 16 godina, do sada je jednu dozu vakcine protiv Covid-19 primilo 85,3 posto stanovnika, dok je dvije doze dobilo 81,8 posto stanovnika.

Prema preliminarnim predviđanjima iz regije Stockholm još 5.400 Šveđana rizikuje da umre u pandemiji od Covida-19 do ljeta 2022. godine, što je najgori mogući scenario, koji se može izbjeći samo sa više vakciniranih osoba. 

– Još uvijek postoji ogroman dio potencijala za smrt i bijedu u ovoj pandemiji, kaže Stefan Fors,epidemiolog u regiji Stockholm.

Predviđa se čak 21.650 mogućih slučajeva oboljenja od Covida-19.

VAKCINISANJE NAJVAŽNIJE

– Širenje zaraze Covid-19 opet uzima maha, kazao je Anders Tegnell, državni epidemiolog pri Švedskoj zdravstvenoj upravi, na press konferenciji 18. novembra 2021. godine.

Tegnell spominje povećanje širenja zaraze u svijetu, posebno Evropi, s tim da povećanje dijelom važi čak i za Švedsku. 

– Najvažnije je da se intenzivno nastavi vakciniranje stanovništva, te da se pažljivo proučava koje grupe najprije trebaju dobiti treću dozu vakcine.

Na pitanje kada će stupiti na snagu primjena pasoša za vakciniranje (vaccinpass) kao preduslov ulaska u kafane/restorane, sale za gimnastiku i muzeje, Tegnell je kazao da se nada da do toga neće ni doći i da će se to vjerojatno izbjeći.

BHRF

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0