instant fap

Čovječanstvo pred ulazom u pakao?

Naučnici navode da su moguće erupcije na nekoliko mjesta na Zemlji sa globalno katastrofalnim posljedicama, koje se mogu uporediti sa udarom meteora

U slučaju aktiviranja, vulkani u Italiji, Njemačkoj i Meksiku mogli bi da ubiju milione ljudi, upozoravaju stručnjaci.

Pod Napuljskim zaljevom, nasuprot Pompejima, gdje je erupcija Vezuva 79. godine prije Hrista usmrtila hiljade ljudi, nalazi se supervulkan koji bi mogao ubiti milione u katastrofi puno većoj od one što je zadesila drevni rimski grad.

Kipuće blato

Kipuće blato i sumporne pare izlaze iz rupa u zemljinoj kori u području zapadno od Napulja poznatom kao Kampi flerei – popularnoj turističkoj atrakciji. Ta seizmički aktivna zona, koju su drevni stanovnici smatrali ulazom u pakao, predstavlja opasnost globalnih razmjera jer milioni ljudi žive iznad kratera ogromnog vulkana.

Naučnik Đuzepe di Natale navodi da ta opasna područja mogu dovesti do erupcija sa globalno katastrofalnim posljedicama, koje se mogu uporediti sa udarom meteora.

Još jedan vulkan prijeti – uspavani supervulkan u Njemačkoj počeo je da pokazuje zabrinjavajuće znakove buđenja, navode vulkanolozi. Skriven ispod jezera Laher Si, nedaleko od Bona, supervulkan je sposoban da izbaci milijarde tona magme. Erupcije ovog “čudovišta” događaju se svakih 10 do 12 hiljada godina, a posljednja velika erupcija dogodila se prije 12.900 godina, što znači da je nova samo pitanje vremena.
U međuvremenu, proradio je najveći vulkan u Meksiku – Popokatepetl, koji izbacuje pepeo tri kilometra uvis.

Razaranja

Probudio se i podvodni vulkan kod Kanarskih ostrva – ako se nastavi podizati ovom brzinom, nastaće novo ostrvo, navode vulkanolozi. Stručnjaci smatraju da bi erupcija mogla da dovede do razaranja širokih razmjera, masovnih evakuacija pa čak i kratkotrajnog globalnog hlađenja jer bi pepeo blokirao Sunce.

KOMENTARI