Čovjek koji razbija islamofobiju i vraća nadu u bolje sutra

HomeSport

Čovjek koji razbija islamofobiju i vraća nadu u bolje sutra

Salah dao veliku donaciju za obnovu crkve uništene u smrtonosnom požaru

Mohamed Salah je svojim predstavama zadivio navijače Liverpoola, ali i iz čitavog svijeta i jednostavno niko ne može da bude ravnodušan na ono što radi Egipćanin.

Toliko dobro igra da su čak i navijači Liverpoola počeli da pjevaju kako će preći na islam i ići u džamiju.

“Mo Salah-la la la la la, ako je dovoljno dobar za tebe, dovoljno je dobar i za mene. Ako postigne još nekoliko golova i ja ću postati musliman. Ako je dovoljno dobar za tebe, dovoljno je dobar i za mene. Sjediti u džamiji, to je mjesto gdje ja želim biti”, pjevali su navijači Liverpoola nakon što su Redsi u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u gostima demolirali Porto rezultatom 5:0.

Pjesma navijača Redsa Salahu obišla je čitav svijet, a egipatski reprezentativac dođe kao najbolji zaštitnik i ambasador svoje vjere na Otoku. Ruši sve barijere kada su u pitanju takve predrasude. Priču o njemu ove nedjelje objavio je The Sun.

Milion klipova pojavilo se na YouTubeu nakon pjesme navijača Liverpoola, a Salah je kazao da je presretan zbog svega i kako ga obuzme neka toplina kada shvati šta je postigao.

Njegove partije su napravile ogromna korak u razbijanju islamofobije, a izvršni direktor islamske zajednice u Liverpoolu Mumin Khan kaže:

“Donio je ogromnu promjenu u percepciji o muslimanskoj vjeri. Toliko je učinio da se razbije mržnja i strah, pokazujući da smo svi jedna nacija. Teroristički napadi su širili strah oko muslimanske vjere, ali Mo je pokazao da nismo onakvi kakvim nas predstavljaju”.

“Voljeli bismo da Mo i njegovi navijači dođu i sjednu u našu džamiju i budu dio harmonije i mira. On je istinski heroj”, poručio je Khan.

Salah je 2013. godine na svoje vjenčanje pozvao kompletno selo, a danas je otac trogodišnje kćerke kojoj su roditelji dali ime Mekka. Svaki pogodak slavi tako što padne na zemlju i pomoli se Bogu, a uz to obavlja sve vjerske dužnosti.

Zuber Patel je trener omladinaca u Blackburnu gdje ima oko 400 muslimnske djece i on kaže kako je Mo inspiracija djeci, te da je sve rjeđe vrijeđanje na vjerskoj osnovi upravo zbog igrača kakav je Salah.

Dio svojih primanja Salah ulaže u škole i bolice u Egiptu i od svog sela je napravio mali grad. Njegov ujak Zaki Abdel-Fattah Ghali je kazao kako “Mo ima jaku volju i njegov um je brži od njegovih nogu”.

Fijaz Mughal, Šef organizacije koja se bavi različitim vjerskim zajednicama Faith Matters, kazao je kako je divno ono što je Mo napravio i da nisu dovoljni mnogi društveni mehanizmi da sve ujedine kao što to može napraviti neko poput Salaha.

Muslimani koji su u atraktivnoj engleskoj Premier ligi svojim igrama otklonili mržnju prema islamu su Salah, Paul Pogba, Mesut Oezil, Emre Can, Sadio Mane, Riyad Mahrez, N'Golo Kante, Mamadou Sakho, Yaya Toure…

I činjenica je da su oni najbolji ambasadori svojih sredina, vjera, opredjeljenja i da su daleko najjači adut u borbi za miran život i sigurnu budućnost.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0