instant fap

CT aparat iz Italije Sanjanima osigurala Anđelika Korica u suradnji sa općinskim načelnikom

CT aparat iz Italije Sanjanima osigurala Anđelika Korica u suradnji sa općinskim načelnikom

Opća bolnica u Sanskom Mostu odnedavno je bogatija za CT aparat marke „Siemens“, specijalni tip medicinske mašine sa X zracima, koja za mali grad na Sani košta toliko da ga iz budžeta ne mogu kupiti, ali su ga dobili besplatno iz Italije!

U dijagnostici je ovaj aparat nezamjenljiv, jer za nekoliko sekundi daje nekoliko presjeka pojedinih organa u tijelu. Za razliku od kompliciranosti digitalne tomografije ovog aparata,  slučaj ove donacije odvijao se vrlo jednostavno.

VIP stol

Sanskog načelnika dr. Mustafu Avdagića (SDA), inače abdominalnog hirurga, nazvala je poznanica, Banjalučanka Darija Vidović i pitala da li joj može osigurati tri karte za koncert folk pjevačice Jane u sanskoj diskoteci „Camel“.

– Iako nisam posjetilac takvih žurki, poznajem dobro vlasnika diskoteke. Bez ikakvih problema sredio sam tri ulaznice i uručio ih Dariji i njenim dvjema prijateljicama. Vlasnik diskoteke im je čak osigurao VIP sto za kojim je bila Jana sa svojim suprugom. Ispostavilo se da je jedna od gošći Darijina sestra Anđelika Korica (Angelica), najbolji prodajni menadžer kompanije „Johnson & Johnson“ u Italiji – priča dr. Avdagić.

Nakon folk tuluma Korica je nazvala sanskog načelnika i upoznala ga sa svojim vezama u medicinskoj branši u regiji Veneto, gdje radi u gradu Padovi. Pitala je da li je Opća bolnica u Sanskom Mostu zainteresirana za donaciju u medicinskoj opremi.

– Inače sam, zbog loših iskustava, vrlo oprezan s ponudama za  donacije. Međutim, osjetio sam kroz razgovore da se radi o ozbiljnoj ponudi – ističe Avdagić.

Dva šlepera

Uslijedila su rješavanja kompliciranih administrativnih  procedura, pogotovo zato što se radi o opremi s radioaktivnim zračenjem. O svemu je brinula Korica pripremajući finale ove humanitarne akcije – slanje kamiona iz Sanskog Mosta po opremu.

– Ministarstvo regije Veneto raspisalo je javni natječaj za ovu opremu, a na njega se javila humanitarna organizacija „Spalle larghe“. Istovremeno je Crveni križ FBiH, odnosno Sanskog Mosta, dobio odgovarajuće papire od nadležnih federalnih ministarstava da može uvesti opremu kao poklon od „Spalle larghea“ – objašnjava dr. Avdagić.

Tako su u Sanski Most došla dva puna šlepera vrijednih medicinskih aparata i opreme koji će značajno unaprijediti nivo medicinskih usluga u Općoj bolnici. Općinska delegacija s načelnikom Avdagićem, zamjenikom predsjedavajućeg Općinskog vijeća (OV)  Mehom Talićem, te direktorom sanske bolnice dr. Enesom Karabegom boravila je u gradiću Tienuiz čija je bolnica donirala CT aparat.

Sigurna da je aparat otišao u prave ruke

Anđelika Korica je medicinska sestra iz Sremske Mitrovice, a u Italiji je, zahvaljujući svojim sposobnostima, postala „zaštitno ime“ kompanije „Johnson & Johnson“.

– Prezadovoljna sam zato što je taj CT aparat otišao u ruke pravih ljudi, sigurna sam! Mogu ocijeniti ljude, jer radim s doktorima iz cijelog svijeta. Da je oprema otišla u Hrvatsku ili Srbiju, vjerujem da bi završila u privatnim rukama – riječi su Anđelike Korice.

Zahvalnost predsjedniku regije Veneto

Dr. Avdagić je istakao i da veliku zahvalnost, osim Anđeliki Korici, Sanjani duguju i dr. Luki Zaji (Luca Zaia), predsjedniku regije Veneto, te njegovim kolegama koji su nesebično pomogli u realizaciji ove donacije.

KOMENTARI