instant fap

Čudo: Curica rođena sa srcem koje kuca izvan tijela se oporavlja od operacije

Curica koja je rođena sa srcem koje je tuklo izvan njenog tijela oporavlja se nakon revolucionarne operacije koja joj je spasila život.

Audrina Cardenas rođena je sa rijetkom urođenom bolešću ectopia cordis kod koje je srce formirano izvan prsa. Ovaj fenomen dešava se jednom u osam miliona slučajeva, a 90 posto djece rođene u takvom stanju umire umire za dan.

Nakon višesatne komplicirane operacije koja je obavljena u bolnici u Texasu, Audrina se oporavlja. Njena majka Ashley, koja je loše vijesti saznala na rutinskoj kontroli u 16 sedmici trudnoće, ne može biti više zahvalna.

Doktori su joj rekli da je imala tri opcije – da abortira, da iznese trudnoću sa saznanjem da će njeno dijete umrijeti ubrzo nakon toga ili da liječnici konstruiraju rupu na prsima nerođenog djeteta kako bi napravili mjesta za srce. Odluku o operaciji, kako kaže, bilo je nevjerovatno teško donijeti.

“Nikad nećete znati kakav je osjećaj donijeti odluku sve dok ne budete suočeni sa njom”, rekla je Ashley za Houston Cronicle nazivajući Audrinu “čudom od djeteta”.

Rođena je prije pet sedmica, a hirurzi su rekli kako će biti potrebno izvršiti još nekoliko operacija u narednim godinama. Za svaki novi zahvat morat će sačekati da se Audrina dovoljno oporavi i dobije snagu.

Liječnici kažu da će morati posjećivati kardiologa tokom cijelog života te da su joj prognoze dobre.

“Unatoč ovakvom srcu, ona je rođena bez drugih sindroma ili genetskih uvjeta koji bi mogli uzrokovati dodatni stres ili komplikacije na srcu. Trenutno se uspješno oporavlja i napreduje iz dana u dan, no bilo kakve prognoze su neizvjesne”, rekao je pedijatrijski kardiolog Carolyn Altman.

KOMENTARI