Cvjetanje ambrozije u punom je jeku, terapija je obavezna, pomoći će i češće tuširanje

HomeVijestiBiH

Cvjetanje ambrozije u punom je jeku, terapija je obavezna, pomoći će i češće tuširanje

Bosna i Hercegovina prva u Evropi po smrtnosti od korone

Ambrozija cvjeta od jula od septembra, a vrhunac doživljava upravo u drugoj polovini augusta, kada je u zraku najveća koncentracija polena ovog korova.

Broj alergičnih na ambroziju, iz godine u godinu, je sve više svugdje u svijetu, pa tako i u našoj zemlji, a zahvata sve dobne grupe. Razlog je taj što polen ovog korova, zbog svoje specifične građe, može putovati i do 300 kilometara, što znači da biljka može cvjetati u Brčkom, a da neko ima zdravstvenih problema u Sarajevu. Osim što muči ljude, ova biljka osiromašuje i tlo, jer zbog jakog korjenastog sistema, brzo pojede sve hranjive tvari iz zemlje. U BiH najviše je ima u dolini rijeke Save, ali se u posljednjih pet, šest godina pojavila i u Kantonu Sarajevo i svake godine sve se više širi. Najviše joj prijaju isušena korita rijeka i mjesta pored napuštenih pruga – kaže Hadžiosmanović.

Alergija na ambroziju može izazvati i astmatični napad

Osim kihanja, šmrcanja, začepljenog nosa, poremećaja spavanja te svrbeža i peckanja očiju, koji su uobičajeni simptomi za alergiju, ambrozija može izazvati i alergijski konjunktivitis, pa čak i alergijski ekcem.

ako su neke zemlje u našem okruženju, poput Hrvatske, donijele zakon o uklanjanju ambrozije, kojim su za pravna i fizička lica, koja se ne pridržavaju uputstava, predviđene i novčane kazne, BiH, ističe Hadžiosmanović, još uvijek se ne može pohvaliti tim.

– Mi još uvijek nemamo takav zakon. Na području Distrikta Brčko, gdje ambrozije ima ponajviše, kontrola uklanjanja i uništavanja ovog korova vrši se na osnovu odluke iz 2004. godine, kojom su propisane obaveze za fizička i pravna lica koja raspolažu zemljišnim površinama, ali i odjela Vlade Brčko Distrikta, te edukacijom stanovništva o načinu uklanjanja ove biljke. Ono što je važno napomenuti je da je jedini pravilan način uništavanja ambrozije čupanje iz zemlje sa korijenom i spaljivanjem – naglašava Hadžiosmanović.

Najbolja je kombinacija preventivnih mjera i lijekova

U olakšavanju simptoma i sprečavanju težih manifestacija alergije, najbolja je, kaže Hadžiosmanović, kombinacija preventivnih mjera i lijekova i navodi nekoliko uputa:

– Oni koji pate od alergije na ambroziju veoma je važno da preventivno uzimaju antihistaminike prije početka bilo kakvih simptoma. Antihistaminici su lijekovi koji se mogu uzeti bez recepta u apoteci i ono što je veoma važno jeste da nemaju štetno djelovanje.

– Ne izlaziti vani tokom dana (ako ne morate) od 10 do 16 sati, jer je tada najveća koncentracija polena u zraku.

– Izbjegavati odlazak na mjesta gdje ambrozija raste.

– Boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima, a prostorije zračiti uvečer kada je najmanja koncentracija polena u zraku ili nakon kiše.

– Dok se vozite u automobilu, neka prozori budu zatvoreni.

– Nakon povratka kući presvucite odjeću i operite je i obavezno se istuširajte, jer se polen lijepi za odjeću i kožu. Ako ste u mogućnosti tokom dana istuširajte se više puta.

– Ako je to moguće, ne sušite odjeću vani

– Nemojte izlaziti vani sa mokrom kosom, jer se polen upliće u dlake.

– Nekoliko je vrsta voća, poput lubenice, dinje, banana i avokada, u istoj porodici kao i ambrozija. Osobe koje su alergične na ambroziju mogu biti preosjetljive i na te vrste voća. Riječ je o preosjetljivosti koja je vrlo rijetko opasna, a najčešće se svodi samo na osjećaj svrbeža u ustima ili kašalj. Ova reakcija naziva se sindromom oralne alergije i najčešće prethodi polenskoj groznici. Česta je kod starije djece i odraslih.

– Šetajte neposredno poslije kiše, kasnije poslijepodne ili uvečer.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0