instant fap

Da li je bezbjedno ukloniti buđ i pojesti ostatak hrane?

Da li je bezbjedno ukloniti buđ i pojesti ostatak hrane?

Najprije treba imati na umu da su raznobojne površine na ubuđaloj hrani – poput zelenkastiih krupnih tačaka na hljebu ili smeđih površina na starom voću – spore vidljive golim okom. Ostatak buđi, njegove „grane“ i korijenje, teško je vidjeti jer su uglavnom dublje u hrani.

Dakle, uklanjanje dijela koji je promijenio boju neće vas poštedjeti unošenja gljivice u organizam.

„Veći broj vrsta buđi je bezazlen, ali ima i opasnih vrsta“, ističe Nadine Shaw, specijalista američkog Departmana za agrikulturu.

Neke vrste sadrže mikotoksine, otrovne supstance koje izazivaju alergijske reakcije i respiratorne probleme. Posebno je opasan aflatoksin, za koji je utvrđeno da izaziva rak, objašnjava Shaw.

Mikotoksini se mogu naći prije svega u buđi koja raste na žitaricama i koštunjavom voću, ali se javlja i u soku od grožđa, celeru, jabukama… Najviše ga ima u kukuruzu i usijevima kikirikija, navode u američkoj Administraciji za hranu i lijekove, prenosi National Geographic.

Kako biste spriječili pojavu buđi, Shaw  savjetuje da prekrijete hranu kako ne bi došla u kontakt sa sporama iz vazduha, pravilno je odlažete u frižider i ostatke obroka iskoristite najkasnije do trećeg, četvrtog dana otkad je on napravljen.

KOMENTARI