instant fap

Da li je kontracepcija rizična?

Tim Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu je napravio dosad najveću studiju rizika od hormonskih kontraceptivnih sredstava, kojom je obuhvaćeno 1,7 miliona Dankinja starosti od 15 do 49 godina

Korištenje hormonskih sredstava za kontracepciju u zavisnosti od metode nosi rizik od šloga i infarkta koji je za pojedinačnu ženu izuzetno nizak, naročito ukoliko je mlađa, poručio je tim danskih stručnjaka.

Taj rizik je, na primjer, znatno manji od rizika od šloga, infarkta i smrti kod žena koje ostanu trudne, prenijela je agencija Reuters.

Tim Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu je napravio dosad najveću studiju rizika od hormonskih kontraceptivnih sredstava, kojom je obuhvaćeno 1,7 miliona Dankinja starosti od 15 do 49 godina.

Nijedna od njih na početku istraživanja nije patila od srčane bolesti ili raka, a praćene su tokom 15 godina, počev od 1995. Svake godine je jedna od 4.700 praćenih žena doživljavala moždani udar, a jedna na 9.900 infarkt.

Najveći rizik i od šloga i od infarkta se pokazao kod žena koje su koristile pilule kombinovane od estrogena i noretindrona ili dezogesterela, i on je bio dvostruko veći nego kod žena koje ne koriste kontraceptivna sredstva.

Vođa istraživanja dr. Ojvind Lidegard je napomenuo kako je bez osnova ubjeđenje mnogih žena da manji rizik od šloga i infarkta nose kontraceptivna sredstva koja se ne uzimaju oralno, kao što su flasteri i vaginalni prstenovi.

U suštini, ključni faktor za procjenu rizika su godine.

“Ukoliko imate 20 godina pa udvostručite rizik od šloga, onda je on još uvijek veoma nizak jer je apsolutni rizik (u tim godinama) nizak. S druge strane, ukoliko ste na drugom kraju reproduktivnog doba, naročito poslije četrdesete, trebalo bi da razmislite da dodatno ne povećavate rizik, jer je on zbog vaših godina već povećan”, istakao je dr. Lidegard.

Inače, kod svake žene koja prestane da uzima hormonska kontraceptivna sredstva, rizik od šloga i infarkta odmah opada na nivo kakav se registruje kod žena koje nikada nisu primjenjivale kontracepciju.