instant fap

Da li je misterija riješena? Naučnici vjeruju da su pronašli kosti Mona Lise

Mona Lisa

Italijanski arheolozi su uvjereni da su pronašli tajnu najslavnije slike na svijetu – Mona Lise Leonarda da Vinčija. Naime, u jednom manastiru u Firenci pronašli su kostur za koji vjeruju da pripada Lisi Gherardini, ženi koja je pozirala slavnom slikaru i čiji zagonetni osmijeh vjekovima izaziva pažnju istoričara i umjetnika.

Lisa Gheradini bila je žema bogatog trgovca svilom Francesca del Gioconda. U Italiji je bila poznata i kao La Gioconda, a brojni istoričari vjeruju da je upravo ona pozirala Da Vinčiju. Lisa se nakon razvoda od supruga zamonašila i pretpostavlja se da je umrla u manastiru 15. jula 1542. godine.

Tim italijanskih arheologa prošle godine je započeo iskopavanja u manastir Svete Ursule i nedugo nakon početka iskopavanja pronašli su kriptu i lobanju za koju se vjeruje da je Lisina.

Kako su izvijestili, pronađene kosti će biti poslane na DNK analizu, a rezultati će biti upoređeni sa DNK uzorcima Mona Lisine dvoje djece, koja su sahranjena u blizini manastira Svete Ursule u Firenci prenosi klix.ba

Saopšteno je da će naučnici pokušati rekonstruisati lice, nakon čega će biti poznato da li kosti zaista pripadaju modelu sa remek-djela čuvenog italijanskog slikara.

( Tehnologija.me )

KOMENTARI