Da li je u BiH dozvoljeno voziti u štiklama ili papučama? 

HomeMagazin

Da li je u BiH dozvoljeno voziti u štiklama ili papučama? 

Toyota Yaris: Ljubimac evropske publike

Otišli ste na more i baš vam se ne da mijenjati obuću poslije plaže, pa ste za volan sjeli sa papučama na nogama. Nekoliko krivina kasnije došlo je do neprijatne situacije jer vam je papuča skliznula sa papučice i nastao je karambol.

Jedan je od mogućih scenarija ukoliko automobil vozite u papučama. Slična situacija je i vožnja u cipelama sa štiklom. Zamislite samo šta se sve može dogodit ukoliko na nogama imate visoke potpetice?!

Ipak, šta naš zakon kaže, da li je vožnja u papučama, ili pak sa štiklama, zabranjena?

Da se, recimo, nalazite u Grčkoj i policajac vas uhvati da vozite u papučama, ne gine vam kazna od 50 eura, a i oduzimanje vozačke dozvole na mjesec dana. Kod nas je, ipak, malo drugačija situacija.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevokako bi dobila odgovor na ovo pitanje.

“Zakonom nije definisana odredba koja zabranjuje da se vozi u štiklama, žene same odlučuju da li će voziti automobil u štiklama ili ne, a što se tiče vožnje u papučama, to mogu samo profesionalni vozači”, kazali su iz MUP-a KS.

Dakle, policajac vas neće kazniti ukoliko vas zatekne u papučama ili štiklama, ali ako zbog toga izazovete saobraćajnu nezgodu, snosit ćete odgovornost kao i da ste vozili u nekoj drugoj, prikladnoj obući.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0