Da li smo još uvijek u pandemiji?

HomeVijestiGlobus

Da li smo još uvijek u pandemiji?

Evo koje mjere će Federacija BiH ublažiti, a koje ostaju na snazi

Kovid 19 je postao endemska virusna infekcija, sa kojom će svijet živjeti generacijama, izjavio je šef njemačke stalne komisije za vakcinaciju Tomas Mertens.

Mertens je u intervjuu za Bavarsku televiziju podsjetio da je veliki dio stanovništva Njemačke već bio zaražen, primio vakcinu, ili oboje.

“Onda je naravno pitanje da li smo još u pandemiji, ili nismo,” rekao je Mertens, dodajući da je to pitanje možda važnije u psihološkom, nego u naučnom smislu.

“Ali naravno, može se reći da je to u međuvremenu postala endemska virusna infekcija, koja će nam ostati generacijama,” rekao je Mertens. Dodao je da ostaje zadatak da se zaštite oni kojima prijeti opasnost da se razbole, i to vakcinacijom, ali i nošenjem maski.

Neka bolest se smatra endemskom ako je u nekom regionu trajno prisutna, sa približno konstantnim brojem oboljelih, kao što je na primjer grip.

Mertens je pojasnio da je pandemija kada u populaciju prodre globalno nepoznati uzročnik, sa kojim ljudi nemaju imunološko iskustvo. Rekao je da takva situacija više ne postoji, a da “težina oboljenja nije dio definicije pandemije.”

Njemačka vlada, sa druge strane, navodi da se nije ništa promijenilo.

“Svjetska zdravstvena organizacija je pojavu koronavirusa 2020. proglasila pandemijom i isključivo SZO može da revidira tu ocjenu,” rekla je jedna portparolka ministarstva zdravstva u petak.

A SZO je, podsjetila je, nedavno ponovo potvrdila da je svijet u pandemiji.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0