instant fap

Dabar: Čudo prirode koje zaslužuje biti na razglednicama

Dabar: Čudo prirode koje zaslužuje biti na razglednicama

Dabarska pećina jedan je od prirodnih dragulja koji se nalazi na području općine Sanski Most.

Priroda se na ovom mjestu izdašno poigrala sa stijenom i vodom. Pećina je neistražena i niko pouzdano ne zna koliko je duga i duboka. Ulaz je veličanstven i podsjeća na početak prirodnog tunela kroz Grmeč.

Pri samom ulasku u pećinu pred posjetiocem se otvara ogromni unutrašnji prostor. Što se ide dalje u njenu utrobu, nailazi se na vodu čija su jezerca obilnija za vreme kišnih i sniježnih perioda. U vrijeme obilnih kiša stvara se veliko jezero koje onemogućava ulazak dublje u pećinu.

Svega stotinjak metara od same pećine nalazi se izvor rijeke Dabar. Voda u ogromnom mlazu, stvarajući snažan huk, izvire iz stijene otičući riječnim koritom čija je dužina oko 3,5 kilometra.

Rijeka Dabar zmijoliko vijuga kroz kanjon koji je obrastao bogatom vegetacijom i ulijeva se u Sanu. Radi se o potpuno čistom riječnom vodotoku, a dobri poznavaoci rijeke kažu da se ona slobodno može piti na izvoru i ušću. Kanjon Dabra predstavlja ekološki raj, nenarušen je izgradnjom. Od prije nekoliko godina, odlukom općinskog vijeća Sanski Most, proglašen općim dobrom od posebnog značaja. Rijeka je bogata raznovrsnom ribom, a posebno se to odnosi na potočnu pastrmku koju ribolovci vole nazivati i kraljicom riba.

foto Amir Beširević

KOMENTARI