instant fap

Dačić predložio članove kabineta

Mandatar za sastav Vlade Srbije Ivica Dačić predložio je večeras članove nove vlade, koja će imati 17 ministarstava i 19 članova.

Izlažući svoj ekspoze u parlamentu Srbije, Dačić je istakao da će prvi potpredsjednik Vlade zadužen za odbranu i bezbjednost i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije biti Aleksandar Vučić iz SNS-a, koji će biti i ministar odbrane, a potpredsjednici Vlade će biti i Suzana Grubješić iz URS-a, za evrpske integracije, kao i Jovan Krkobabić iz PUPS-a i Rasim LJajić iz SDPS.
LJajić će biti i ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu, telekomunikacije i informaciono društvo, a Jovan Krkobabić ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike, dok Grubješićeva neće imati poseban resor.

Ministar spoljnih poslova biće Ivan Mrkić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević, a ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

Nikola Selaković će biti ministar pravde i državne uprave, Bratislav Petković ministar kulture, informisanja i dijaspore, Milan Bačević ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, a šahistkinja Alisa Marić ministar sporta i omladine.

Iz SPS-a ministar prosvjete, nauke i naučnog razvoja biće Žarko Obradović, ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, a ministar zdravlja Slavica Đukić-Dejanović.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić biće ministar građevine i urbanizma, a lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin ministar bez portfelja, dok će iz URS-a ministar finansija i privrede biti Mlađan Dinkić, a Verica Kalanović ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

Dačić je u svom ekspozeu poručio da će prioritet nove vlade biti ekonomski oporavak zemlje, da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali je potrebno provesti sve što je dogovoreno u dijalogu sa Prištinom, te dodao da se Srbija zalaže za pomirenje na Balkanu, poštovanje Dejtonskog sporazuma i jače odnose sa Republikom Srpskom.

Poslije iznošenja ekspozea mandatara, uslijedila je pauza, nakon koje će se raspravljati o programu vlade. Nakon glasanja, koje se očekuje u kasnim večernjim časovima, članovi vlade pred poslanicima će polažiti zakletvu, uz intoniranje državne himne, čime počinje da teče mandat nove vlade.

Ministri se zaklinju na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezuju da ću poštovati Ustav i zakon, da će dužnost člana Vlade vršiti savjesno, odgovorno i predano i biti posvećeni očuvanju Kosova i Metohije unutar Srbije.

 

(Vijesti.ba/Srna)

KOMENTARI