instant fap

Dajte nam fabrike i radna mjesta

U prisustvu nekoliko hiljada vjernika, danas je u džematu Krndija svečano otvorena džamija Kitahja ili plava džamija. Ovaj objekat izgrađen je sredstvima vakifa iz Turske oblasti Kitahja, koji su za njenu šesnaestogodišnju izgradnju strpljivo prikupili 464.457,48 maraka.

Razliku od 216.244,28 KM skupile su ovdašnje džematlije i privrednici Tešnja. Džamija se nalazi na sjevernom ulazu u Tešanj uz regionalni put Prnjavor – Novi Šeher. Raspolaže velikom salom za obrede, makfilom, mektepskom učionicom i mokrim čvorovima ukupne površine 560 kvadrata. Uz džamiju su u zadnje dvije godine izgrađene dvije munare visine 43,9 metara koje simbolizuju bratimljenje Tešnja i turskog grada Kitahja. Inače, temeljac za ovu džamiju postavljen je prije 16 godina, a 8. maja 2004, u povodu Dana džamija u BiH na svečan način (bez minareta) stavljena je u funkciju.

Objekat je građen fazno, a njegov konačan izgled zaokružen je 29. juna ove godine. Svečanom otvorenju, uz nekoliko hiljada vjernika, prisustvovali su imami Medžlisa IZ-a Tešanj, susjednih medžlisa (Teslić, Doboj, Maglaj), premijer ZDK-a Fikret Plevljak, poslanici državnog i federalnog Parlamenta iz ove općine, sedmočlana delegacija iz turske regije, zenički muftija Ejub ef. Dautović i izaslanik reisu-l-uleme Mustafe ef.Cerića, muftija sarajevski Husein ef. Smajić.

Zajednička historija

O  plavoj džamiji, te o saradnji Tešnja i Kitahje govorio je glavni imam MIZ-a Tešanj Fuad ef. Omerbašić, zahvalivši braći iz Turske na nesebičnoj pomoći za izgradnju ove džamije. On je dodao da se na ovaj način privode kraju projekti potpune poslijeratne obnove i izgradnje islamskih vjerskih objekata u Tešnju, napomenuvši da je do sada izgrađeno 11 džamija, jedna na mjestu porušene, a svih 27 prijeratnih je rekonstruisano.

Načelnik Tešnja Fuad Šišić kazao je da je Tešanj napredna lokalna zajednica u kojoj svakodnevno nafaku nalazi 13 hiljada zaposlenih radnika. Privreda je u ekspanziji, a Općina čini napore za podsticaj poduzetništvu. Ipak, uvijek ima neriješenih problema, jer je dinamika života neumoljiva.

– Puno brže gradimo kuće i džamije, a manje porodicu i zajednicu, kazao je Šišić, naglasivši da nijedna vjera nije i ne može biti kočnica razvoja ako se shvata u punom njenom kapacitetu.

Sarajevski muftija Husein ef. Smajić (inače Tešnjak, op.a.) u ime Rijaseta IZ-a BiH zahvalio je Turskoj na dosadašnjoj podršci u izgradnji i adaptaciji džamija. Podsjetio je na odlazak Turske sa prostora Balkana 1878, kazavši da su već tada ostavili Bošnjake na milost i nemilost drugima. Bošnjaci su, nasuprot svemu, sačuvali vjeru koju je donio sultan Fatih, sačuvali čaršije i kulturu koju su donijeli turski neimari.

– Jako smo vas dugo čekali. Mi smo autohtoni evropski narod koji je sačuvao islam u Evropi. Taj emanet i sve žrtve koje smo kroz prošlost podnijeli ne zaboravljamo. Znamo mi da je nekadašnja Kraljevina SHS donijela odluku da se muslimani mogu iseljavati u Tursku početkom prošlog stoljeća, ali samo sa zavežljajima koje su mogli ponijeti. Vaše obaveze prema BiH su jako velike, jer nam je historija zajednička. Sjetite se šta su nam činili u Srebrenici. To što ste bili sa nama kroz prošlost 450 godina je ogromna obaveza vas prema nama. Nemojte nas samo pomagati kroz izgradnju džamija. Kupujte našu robu, pravite fabrike u BiH, zapošljavajte ljude. Vi to možete, vi ste jak narod, vi ste članica NATO-a, mi vam širom otvaramo vrata, poručio je muftija Smajić.

Pet vrijednosti

Efendija Smajić je dodao da je razočaran nejedinstvom bošnjačkih političara. Upozorio je bošnjačke političare riječima “Ili nas vodite kako treba ili nas nemojte ni predstavljati, ostavite nas, jer nas svakodnevno ponižavate”.

On je od predsjednika Medžlisa IZ-a Tešanj Zehrudina Kruške primio ključeve nove džamije i predao ih guverneru Kitahje Kenanu Ciftciju da na simboličan način otvori vjerski objekat. Ovom prigodom zenički muftija Ejub ef. Dautović je proučio džamijsku dovu i  kišnu dovu, te prisutne podsjetio na pet univerzalnih vrijednosti koje treba svako nositi u srcu: čuvati vjeru, boriti se za slobodu, za dostojanstvo, život i imetak i za domovinu BiH. Halil Toklu, zamjenik načelnika Kitahje, emotivno je govorio o rahmetli Aliji Izetbegoviću, dok je Kenan Ciftci, guverner regije Kitahja, kazao da je Bosna turska potreba.

KOMENTARI