Dan državnosti BiH: Bosanska kraljica Katarina Kotromanić prošetala Sanskim Mostom na konju!

Homeinmedia danas

Dan državnosti BiH: Bosanska kraljica Katarina Kotromanić prošetala Sanskim Mostom na konju!

Dan državnosti je simbol borbe za mir

Polaganjem cvijeća na Spomenik oslobodiocima na Trgu ljiljana, te svečanom priredbom, u kojoj su učestvovali učenici svih osnovnih i srednjih škola, danas je u Sanskom Mostu obilježen 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

U obilježavanju Dana državnosti BiH i ove godine učestvuju članovi Kluba ekstremnih sportova Condor. Uz svečani defile sa mažuretkinjama ukrasili su ulice našeg grada.

Povodom 25. Novembra, Dana državnosti BiH, brojne delegacije danas su položile cvijeće i na Spomenik oslobodiocima Sanskog Mosta, te se učenjem fatihe i minutom šutnje prisjetili svih onih koji su ugradilli svoje živote u temelje slobodne BiH, a ovom prilikom je istaknuto kako je 25. novembar na dvostruki način zlatnim slovima upisan u historiju bosanskohercegovačke državnosti.

Također, ovom prilikom evocirane su i uspomene na odbrambeno oslobodilački rat i agresiju kojoj je BiH bila izložena u periodu od 1992-1995. Godine, kao i na dan kada je formirana 17. krajiška viteška brigada, koja je dala nemjerljiv doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina sutra slavi Dan državnosti, godišnjicu utemeljenja moderne države s jednakim statusom i suverenitetom kao i druge republike tadašnje Jugoslavije, koja je potvrđena na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a), koje je održano u noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0