Dan državnosti je simbol borbe za mir

HomeVijestiBiH

Dan državnosti je simbol borbe za mir

BRAVO Za učenike Prve sanske škole

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 25. novembra, a prije 79 godina održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu. Sredinom 1944, na Drugom zasjedanju, donesena je Deklaracija o pravima građana u BiH.

– Jedino što se moglo tada uraditi, a što je ispravno za naše tlo, jeste ta proevropska deklaracija koja definira sve ono što je i danas najpozitivnije u svakom ustavu. Praktično, to je i naš prvi ustav, Ustav BiH, koji je definirao sve slobode koje se danas baštine u najprogresivnijim zemljama, kaže Mirsad Ćatić Čuperak, predsjednik SABNOR-a KS-a.

Govoreći o spomeniku Ženi borcu, narodnoj heroini Radojki Lakić, koji se nalazi u kompleksu Spomen-parka Vraca, a kojim se odaje priznanje ženama koje su ustale protiv fašizma, Ćatić kaže da je krajem jula SABNOR KS-a pokrenuo inicijativu da se započne proces reparacije. Problem je što je Spomen-park – ničija zemlja.

A na Drugom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu, 29. novembra 1943, ustanovljena je i ravnopravnost Narodne republike BiH unutar SFRJ.

– Jajce je naš epicentar borbe protiv fašizma, borbe za mir, ističe Elvedin Imamović, direktor JU Muzej II zasjedanja AVNOJ-a.

Dan državnosti BiH tradicionalno se obilježava u Federaciji, a u Republici Srpskoj 25. novembar je radni dan.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0