‘DAN DŽAMIJA” uz historijski čas i slatkiše od Alima i Mejre

HomeLokalne temeSanski Most

‘DAN DŽAMIJA” uz historijski čas i slatkiše od Alima i Mejre

Iz džemata Demiševci i Došci prenosimo primjer za ugled

U nedjelju smo, u povodu “Dana džamija”, čas posvetili svim našim džamijama. Govorili smo o porušenim i ‘ranjenim’ džamijama, ali i svim džamijama koje smo ponovo izgradili ljepšim i većim od onih koje su Din-dušmani porušili.

U mektebu su nas posjetili i slatkišima počastili brat i seka – Alim i Mejra Ramić koji trenutno sa roditeljima žive u Švedskoj. Sa nama su se družili i obojali svoje džamije koje će ponijeti u daleku Švedsku. Hvala Alimu i Mejri, kao i njihovom babi na kvalitetnim slikama za uspomenu na lijepo mektebsko druženje.

Mejra, kao gost najmlađi član mekteba, na kraju je izvukla sretnog dobitnika koji je na poklon dobio kalendar sa 12 slika novoizgrađene džamije Ferhadije.

Nakon toga, zajednički smo posjetili prostor gdje je postavljen ostatak porušene munare naše prijeratne džamije, gdje smo djeci govorili ono što trebaju i moraju znati. A slika pred njihovim očima govorila im je više od svih naših priča!!!

Neka Allah Uzvišeni nagradi one koji su u datom trenutku razumjeli važnost očuvanja sjećanja i na urbicid nad našim džamijama kroz očuvanje materijalnih dokaza i koji su izmjestili dio porušene munare da svjedoči, podsjeća i opominje!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0