instant fap

Dan kad su srpski tzv. “škorpioni” strijeljali šest mladih Srebreničana

Dan kad su srpski tzv. “škorpioni” strijeljali šest mladih Srebreničana

Danas se obilježava godišnjica ubistva šest Srebreničana koje su 1995. godine, u blizini Trnova, ubile srpske paravojne formacije “škorpioni” pod komandom Slobodana Medića, koji je za ovaj zločin osuđen na 20 godina zatvora.

Tog dana ubijeni su: Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (17), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Šest Srebreničana su zarobili članovi paravojne jedinice “škorpioni” 17. jula 1995. godine, i kamionom odvezli na lokaciju u Godinjskim Barama gdje su ih ubili.

Strijeljanje mladića je snimljeno kamerom, a snimak je kasnije prikazan u Haagu na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću. Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su 1998. godine, a tijela identificirana i pokopana u Memorijalni centar Potočari.

Postat će ovo jedan od najstrašnijih snimaka tokom proteklog rata…upozoravamo vas da su snimci izrazito uznemirujući:

Počinioci zločina kod Trnova su uhapšeni u Srbiji i Hrvatskoj i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Komandant “Škorpiona” Slobodan Medić Boca je osuđen na 20 godina zatvora, a njegov brat Branislav Medić na 15 godina. Petru Petraševiću, koji je priznao krivicu, izrečena je zatvorska kazna u tajanju 13 godina. Milorad Momić u Hrvatskoj je osuđen na 15 godina zatvora, kao i Slobodan Davidović.

Slobodan Medić je 2014. godine s cijelom porodicom poginuo u saobraćajnoj nesreći u Srbiji, za vrijeme slobodnog vikenda na koji je bio pušten sa izdržavanja kazne. 

KOMENTARI