Dan kada je ubijena tuzlanska mladost: 21. godišnjica masakra na Tuzlanskoj kapiji

HomeVijestiBiH

Dan kada je ubijena tuzlanska mladost: 21. godišnjica masakra na Tuzlanskoj kapiji

Musemić, Lazić i Rahmanović: Idemo u Tuzlu pokazati karakter i kvalitet

U Tuzlanskom kantonu danas je Dan žalosti. Tuzla, ali i drugi gradovi u BiH prisjećaju se najtežeg zločina nad civilima u Tuzli, tog kobnog 25. maja 1995. godine.

Granata sa srpskih položaja sa planine Ozren ispaljena je u 20:55 sati, a pala je u centar grada, glavno šetalište i okupljalište omladine. Ubijena je 71 osoba, a ranjeno oko 200. Prosjek starosti poginulih građana bila je 21 godina, a najmlađa žrtva bio je dvoipogodišnji Sandro Kalesić.

Sudbina kao da se poigrala sa simbolikom. U bivšoj Jugoslaviji 25. maj se obilježavao kao Dan mladosti, da bi se nekoliko mjeseci prije okončanja ratnih sukoba dogodio jedan od najtežih zločina nad civilima, kada je stradala tuzlanska mladost.

Za masakr na Tuzlanskoj kapiji pravosnažno je na 20 godina osuđen general bivše Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić.

Đukić je, inače, proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu a u junu 2014. godine je osuđen na 20 godina zatvora.

On se nije odazvao izvršenju kazne, pod izgovorom da se nalazi na liječenju u Srbiji. Iako je za njim raspisana potjernica on trenutno ne može biti izručen BiH jer ima srbijansko državljanstvo.

Međutim, on kaznu može služiti u Srbiji, jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum sa BiH koji omogućava međusobno izvršenje kazni, ukoliko to zatraži Sud BiH, što do sad nije učinjeno.

Fondacija “Istina Pravda Pomirenje” iz Tuzle podnijela je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću prijavu protiv sudije Suda BiH Darka Samardžića jer je propustio da u razumnom roku pokrene postupak izdržavanja kazne za Novaka Đukića.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0