instant fap
NaslovnicaUncategorized

Dan nezavisnosti i u Hammu (FOTO)

Dan nezavisnosti i u Hammu (FOTO)

U povodu Dana nezavisnosti BiH, džemat Hamm u Njemačkoj je upriličio svečanost obilježavanja ovog istorijskog datuma.

U ime domaćina, prisutne građane i goste delegacija na čelu sa gradonačelnicima Hamma i Sanskog Mosta, pozdravio je Sanjanin Faik Mahić. Čestitku u povodu Dana nezavisnosti prisutnima je uputio i imama džemata Hamm Nedžad Nuhić, koji je istakao kontinuitet pažnje koju Bošnjaci Hamma posvećuju domovini BiH.

Gradonačelnik grada Hamma Thomas Peterman, u ime grada domaćina čestitao je svim građanima BiH praznik nezavisnosti. Peterman je istakao veoma dobru suradnju Bošnjaka i Nijemaca sa vjerom da će ona u narednom periodu biti i bolja. „Grad Hamm će sve učiniti da podrška Bosni bude unaprijeđena i privrednom suradnjom“, što je bila i važna tema razgovora sa gradonačelnikom Sanskog Mosta. Peterman je pozvao Bošnjake da ostanu dosljedni svojoj domovini BiH i da čuvaju svoju tradiciju.

Generalni konzul BiH Dževad Šaldić je uz čestitku, u svome obraćanju istakao važnost veće pažnje vlasti iz BiH građanima svih naroda koji trenutno žive izvan matične domovine. Istakao je činjenicu da SDA  na čelu sa Predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem pokazuju veliki interes za dijasporu koja svojim potencijalom itekako može dati doprinos pozitivnim procesima u BiH.

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Asim Kamber je u uvodu svoga obraćanja istakao zahvalnost svim Bošnjacima Hamma koji su pružili nesebičnu pomoć u periodu agresije na BiH. Podrška Bošnjaka ali i prijatelja Nijemaca ostala je do danas. „To je razlog zbog kojeg vas pozivam da cijenite to što prijateljska Njemačka do sada sa Genšerom, Kolom i danas Angelom Merkel čini za Bosnu i Hercegovinu. Svakako gradite u dijaspori dobre odnose sa Srbima i Hrvatima što je važan preduslov stabilnosti i garancija integracije BiH u porodicu evropskih država“, istakao je Kamber.

Načelnik Sanskog Mosta dr. Mustafa Avdagić se zahvalio Bošnjacima u Hammu i prisutnim delegacijama čelnika grada Hamma i Beckuma koji su svojim velikim prisustvom večeras jasno posvjedočili svoju naklonost državi BiH i svim njenim građanima. „Zadovoljstvo mi je da vas mogu obavijestiti i o veoma konkretnim dogovorima sa kolegom Petermanom a koji se tiču suradnje i partnerstva dvaju gradova, a već u jesen očekujem i uzvratni posjet delegacije Hamma Sanskom Mostu.“ Avdagić je u svome kratkom obraćanju istakao veoma pozitivne korake koje vlast Sanskog Mosta čini skupa sa svojim građanima u poboljšanju ukupnih uslova života. Uz čestitku u povodu Dana nezavisnosti, Avdagić je ukazao na činjenicu da se ovoj svečanosti odazvao veliki broj građana svih generacija što jasno govori da interes za Bosnu u našoj dijaspori itekako postoji što je važan razlog da se naša međusobna suradnja i ovdje ali i u domovini digne na viši nivo.

Svečanost Dana nezavisnosti u Hammu bila je prilika da Bošnjaci Hamma predstave svoje kulturno – zabavne sadržaje iz tradicije naroda BiH potvrđujući njihovo nastojanje da se kulturno naslijeđe BiH predano čuva i u dijaspori.

KOMENTARI