instant fap

“Dan rijeke Sane”

Manifestacija „Dani rijeke Sane 2012“ održat će se u srijedu i četvrtak,  6. i 7. juna u svih sedam općina koje povezuje ova rijeka. Ovo je već dvanaesta godina kako se održava ova ekološka manifestacija s ciljem podizanja svijesti o značaju i potrebi očuvanja životne sredine. Domaćin i organizator ove godine je općina Bosanski Novi, gdje je i održan prvi radni sastanak organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije.

Na sastanku je zaključeno da ekološka štafeta „Akva Sana 2012“  bude ponesena u srijedu 6. juna. Tog dana je predviđeno zahvatanje vode u štafetu na izvoru rijeke, a potom njen prolazak kroz Ribnik, Ključ, Sanski Most i Oštru Luku. U četvrtak, 7. juna, eko štafeta će proći kroz Prijedor, a centralna manifestacija sa kulturno-umjetničkim i ekološkim programom bit će održana gradskoj plaži „Ada“ u Bosanskom Novom gdje će biti upriličeno i izlijevanje vode iz eko štafete na ušću Sane u Unu. Eko štafeta i ove godine treba da uputi poruku kako rijeka Sana treba da bude jednako čista na svom izvoru i ušću.

Manifestacija „Dan rijeke Sane“ ustanovljena je na inicijativu OSCE-a i prvi put je održana 1999. godine, a u povodu  5. juna, Svjetskog dana zaštite životne sredine. U to vrijeme željela se uspostaviti bliža saradnja i komunikacija među općinama koje se nalaze u različitim entitetima, a povezuje ih rijeka Sana. U kasnijim godinama općine su preuzele organizaciju ove manifestacije koja je potom dobila isključivo ekološki karakter.

Održavanje manifestacije podržavaju lokalne vlasti u općinama Mrkonjić Grad, Ribnik, Ključ, Sanski Most, Oštra Luka, Prjedor  i Bosanski Novi, kao i brojna udruženja, organizacije i institucije koje djeluju u ovim gradovima. Dolazak i ispraćaj eko štafete „Akva Sana 2012“ u općini Sanski Most bit će u srijedu, 6. juna, u 16.30 sati u parku na Zdeni.