instant fap

Danas će se na nebu pojaviti PLAVI MJESEC

Danas neće biti trinaesti po redu ove godine, ali će ukupan broj punih Mjeseca na nebu ove godine, sa sutrašnjim ‘plavim’ iznositi 13. Na nebu se neće pojaviti pravi plavi Mjesec, no provirite  kroz prozor i bacite pogled na događaj koji se događa jednom svake tri godine.

Posljednji put ‘plavi Mjesec’ pojavio se na Silvestrovo 2009. godine, što je bilo izuzetno rijedak događaj.

Izraz ‘Plavi Mjesec’, u doba Shakespearea, označavao je rijedak ili apsurdan događaj, a koristi se već nekih 400 godina.

Šta je uzrok plavom Mjesecu?

To su sitne čestice prašine u atmsferi. Ove čestice rasipaju svjetlosne zrake, ali ne sve jednako. Bijeli zrak je heterogen, sastaji se od više raznobojnih zraka od kojih svaki ima svoju talasnu dužinu. Više se rasipaju zraci najvećih talasnih dužina svetlosti, a to su zraci crvene boje. Zato kad bijeli Mjesečev zrak dospije u našu atmosferu o čestice prašine se rasipaju najviše zraci crvene boje a do nas stižu zraci kraćih talasnih dužina a to su prije svega zraci plave boje. Zato nam Mjesec izgleda plav. Ali ove čestice prašine koje čine da naš satelit poplavi nisu obične čestice.

A zabilježen je i slučaj zelenog Meseca. On je viđen u dva maha: 17. januara i 27. februara 1884. Viđen je u Švedskoj ali je efekat trajao samo po tri minuta. I njegovi uzroci su se nalazili u našoj atmosferi.

KOMENTARI