instant fap

Danas izbor novog reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH

Poslije dvije decenije djelovanja dr. Mustafe ef. Cerića, Bošnjaci dobiti novog duhovnog poglavara

 

Izborno tijelo kojeg čine 374 člana na današnjem zasjedanju u Sarajevu izabrat će novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH).

Tako će, poslije dvije decenije djelovanja dr. Mustafe ef. Cerića, Bošnjaci dobiti novog duhovnog poglavara. Bit će to prvi vjerski lider ovog naroda izabran u slobodnoj BiH. Članovi izbornog tijela birat će između tuzlanskog muftije Huseina ef. Kavazovića, travničkog muftije Nusreta ef. Abdibegovića i sarajevskog muftije Huseina ef. Smajića.

Predsjednik Sabora IZBiH Safet Softić izjavio je za agenciju Anadolija da pripreme zasjedanja izbornog tijela traju bez problema i da je sve spremno za izbor novog reisu-l-uleme. Zasjedanje počinje u 14 sati, a održat će se u novoobnovljenoj Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

“Do sada, zaista, nemam nikakvih primjedbi. Sve je proteklo dostojanstveno, u duhu Šerijata i normativnih akata IZBiH. Nadam se da će i zasjedanje izbornog tijela proteći ozbiljno i dostojanstveno. Želim se zahvaliti svim kandidatima, pored ovih između kojih će se danas birati, i onima koji su bili kandidirani ili su bili potencijalni kandidati, pa su odustali. Svi su dali svoj doprinos da izborni proces prođe dostojanstveno”, rekao je Softić za AA.

Inače, izborno tijelo čine sabornici Islamske zajednice, članovi Rijaseta Islamske zajednice, muftije, predsjednici mešihata  Islamske zajednice, dekani i direktori islamskih ustanova, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa.

Primopredaja dužnosti između ranijeg poglavara IZBiH reisa Cerića i novog reisu-l-uleme, kako je planirano, održat će se 19. novembra ove godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

KOMENTARI