instant fap

Danas je 6. april, najznačajniji datum u historiji Sarajeva

Danas je 6. april, najznačajniji datum u historiji Sarajeva

Na današnji dan 1945. godine glavni grad BiH oslobođen je od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, no s obzirom na to da 6. april simbolizira i početak opsade Sarajeva u proteklom ratu osjećanja građana su pomiješana.Dok jedni vjeruju da je u pitanju puka slučajnost, drugi su ubjeđeni da je opsada Sarajeva ciljano počela 6. aprila. Sigurno je da je 6. april sudbonosni datum, a na kraju jedno je sigurno – Sarajevo će biti, sve drugo će proći….

Dan grada Sarajeva ove godine će biti obilježen nizom kulturno-sportskih manifestacija, a brojne delegacije, udruženja i građani položit će vijence na spomen obilježja žrtvama fašističkog terora. Osim toga, na ulicama Sarajeva bit će upriličen i performans studenata Filozofskog fakulteta od Sebilja do BBI centra, dok će na Baščaršijskom trgu biti upriličena kafa s gradonačelnikom. Ovog 6. aprila bit će obilježena i prva godišnjica od početka rada obnovljene Trebevićke žičare. 

U Vijećnici će biti održana svečana sjednica Gradskog vijeća Sarajeva i dodjela Šestoaprilskih nagrada koje će ove godine biti uručene Franji Topiću (oblast kulture), dr. Fahrudinu Smajloviću (oblast zdravstva) i Bogiću Bogićeviću (oblast rada i stvaralaštva).

Također, Sarajevo i Željezničar odigrat će 118. derbi i na taj način kroz sportski duh obilježiti Dan grada.

Oslobađanje Sarajeva od fašističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata počelo je 28. marta 1945. godine. Probojem 334. puka obalom Miljacke do Marijin-Dvora u noći 6. aprila završene su ulične borbe u Sarajevu. Do zore je njemačka 181. divizija napustila svoja posljednja uporišta, a u međuvremenu su preko Vraca i Mojmila u južni dio grada ušli i pripadnici 5. crnogorske udarne brigade. 

Sarajevo je 6. aprila u osam sati bilo potpuno slobodno, a od tada se 6. april obilježava kao Dan Grada Sarajeva.

Na isti datum 47 godina poslije Sarajevo kreće u novu bitku. 5., odnosno 6. aprila 1992. godine počela je najduža opsada u modernoj evropskoj historiji, opsada u kojoj je poginulo više od 11.000 građana, od čega više od 1.600 djece.

KOMENTARI