Danas je Svjetski dan nastavnika

HomeBiH

Danas je Svjetski dan nastavnika

Ne dozvolite da prodavači krše vaša prava, zakon je na vašoj strani

Povodom Svjetskog dana nastavnika, danas se u svim osnovnim i srednjim školama u USK se neće realizirati redovni nastavni proces, već će se na prigodan način obilježiti taj dan. Savjetnica ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS-a …
class
Nihada Čolić kazala je za Agenciju Fena da je nastavnicima u KS-u neophodno vratiti dostojanstvo, dignitet i poboljšati uslove rada da u narednom periodu mogu donositi još bolje rezultate u odgojno-obrazovnom procesu.
“Puno je stvari koje možemo mijenjati i koje trebamo mijenjati. Nadam se da ćemo u narednom periodu popraviti položaj prosvjetnih radnika u KS-u”, naglasila je.

Kao gorući problem u osnovnim školama u KS-u, Čolić je izdvojila inkluziju i nedovoljno stručno usavršavanje nastavnika.

“Prvo treba uraditi kvalitetne analize i na osnovu njih napraviti programe stručnog usavršavanja i dati im adekvatne načine da se snalaze u inkluzivnom obrazovanju, ali samo za nastavnike koji su u direktnom odgojno-obrazovnom procesu”, zaključila je Čolić.

Svjetski dan nastavnika proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu nastavnika, a slavi se u preko 100 zemalja svijeta na 5. oktobra svake godine.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0