Danas na sjednici Parlamentarne skupštine BiH o dopunama Zakona o prekršajima

HomeVijestiBiH

Danas na sjednici Parlamentarne skupštine BiH o dopunama Zakona o prekršajima

Burna rasprava u Parlamentu BiH o Javnom RTV servisu: Ko će to da plaća?

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj danas trebalo da razmatra Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona kojim se daje mogućnost plaćanja polovine novčane kazne od izrečene prekršajnim nalogom.

Prema predloženim dopunama zakona, ako osoba u roku od osam dana od prijema prekršajnog naloga plati kaznu, oslobađa se plaćanja preostalog iznosa kazne u visini od 50 posto.

Delegati bi trebali razmatrati principe Prijedloga zakona o azilu te Prijedloga zakona o strancima, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Razdvajanjem zakona o azilu od zakona o strancima želi se na trajniji i efikasniji način riješiti pitanje migracijskih tokova u BiH uz uvažavanje međunarodnih standarda i sagledavanja mogućnosti za njihovo realno provođenje u BiH.

Prijedlog zakona o azilu nudi efikasnija i svrsishodnija rješenja u oblasti azila te, između ostalog, propisuje uvjete i postupak za odobravanje izbjegličkog i statusa supsidijarne zaštite te privremene zaštite, kao i prava i obaveze tražilaca azila.

Prijedlogom zakona o strancima, regulirani su postupak ulaska stranaca u BiH, uključujući i vizni i bezvizni režim, putne isprave za strance, boravak stranaca i njihovo udaljenje iz BiH, njihov prihvat i stavljanje pod nadzor, prenosi Fena.

Donošenjem predloženog zakona želi se na trajniji i efikasniji način riješiti pitanje migracionih tokova u BiH, uz uvažavanje međunarodnih normi i bh. realnosti.

Dom naroda bi trebao razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, kao i Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH koji su predložili delegati Ognjen Tadići Darko Babalj.

Bit će razmatran i zahtjev delegata Sredoja Novića da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju razmatra po hitnom postupku.

Radiosarajevo.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0