Danas rezultati istrage u slučaju Mahir Rakovac

HomeVijestiBiH

Danas rezultati istrage u slučaju Mahir Rakovac

Na društvenim mrežama objavljen ‘spisak’, reagirali bh. novinari

Tužilaštvo Kantona Sarajevo u petak će, dva mjeseca nakon tragične smrti dječaka Mahira Rakovca, objaviti rezultate svoje istrage u vezi s tim slučajem, saopćeno je Al Jazeeri iz ovog tužilaštva.

Tokom istrage saslušani su deseci svjedoka, naređeno je osam vještačenja, upućeni su zahtjevi Federalnoj upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova te je sačinjeno 50 službenih zabilješki i upućeno 80 zahtjeva i prijedloga.

Kako je kazala glavna tužiteljica Dalida Burzić na posljednjoj konferenciji za novinare, koja je održana početkom januara, prikupljena je obimna materijalna dokumentacija iz sedam osnovnih škola i inspekcija na području KS-a i Tuzlanskog kantona.

Također je izuzeta tehnička oprema više osoba.

Mahir Rakovac je 14. decembra 2015. godine u sarajevskom naselju Dobrinja počinio samoubistvo.

Žrtva vršnjačkog nasilja

Njegova majka Alisa Mahmutović je nedugo nakon tog tragičnog čina javnosti kazala da je njen sin bio žrtva vršnjačkog nasilja u školi, zbog čega je pokrenuta i istraga Tužitilaštva KS-a.

I majka, ali i očuh tragično preminulog dječaka, Dubravko Lovrenović, iznijeli su niz optužbi na račun Internacionalne škole u Sarajevu, koju je pohađao Mahir, tvrdeći kako je tamo bio izložen sistemskom zlostavljanju, zbog kojeg je pretrpio trajnu traumu, koja ga je i natjerala da sebi oduzme život.

Tvrde i kako su nastavnici u školi znali za to zlostavljanje, a nisu ništa učinili da zaštite dječaka.

Iz škole su se oglasili saopćenjima, u kojima su naveli kako ništa nisu znali o navodnom zlostavljanju.

Izvor: Al Jazeera

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0