instant fap

Danas svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH

Danas svečana akademija povodom  Dana nezavisnosti BiH

U povodu obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, danas će u Staroj vijećnici u zgradi Narodne biblioteke u Sanskom Mostu, s početkom u 13 sati, biti održana svečana akademija.

Prije toga biće upriličeno polaganje cvijeća na Trgu ljiljana, na spomenik oslobodiocima Sanskog Mosta, kako bi se odala počast žrtvama i herojima proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata koji su ugradili svoje živote u temelje slobodne i nezavisne BiH.

Prvi mart je jedan od najvažnijih datuma u modernoj historiji naše zemlje, jer je tog dana Bosna i Hercegovina odlučila da obnovi svoju višestoljetnu samostalnost i državnost u punom kapacitetu. Prije punih 28 godina održan je referendum na kojem su se građani izjašnjavali o tome da li su za nezavisnu, suverenu i jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će živjeti tri ravnopravna naroda te ostale narodnosti i građani.

Velika većina građana, prema statističkim podacima oko 67 posto, zaokružila je opciju “da” na referendumskim listićima i Bosna i Hercegovina je nedugo potom upisana na kartu nezavisnih država svijeta.

Referendum o nezavisnosti održan je i na prostoru Općine Sanski Most i prema podacima općinske referendumske komisije odazvalo se više od 57 posto građana s područja tadašnje općine te izglasalo nezavisnost BiH. Bosna i Hercegovina postala je suverena i nezavisna država, ali njenu slobodu trebalo je braniti i odbraniti tokom agresije, a ta borba traje i danas.

KOMENTARI