instant fap

Danas u Sarajevu novi protesti roditelja bošnjačke djece?

Danas u Sarajevu novi protesti roditelja bošnjačke djece?

Bojkot nastave u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Konjević-Polju, koji su roditelji bošnjačke djece počeli 2. septembra ove godine, najvjerovatnije će biti nastavljen i narednih dana.

Naime, roditelji su jučer održali sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, federalnog Ministarstva obrazovanja, Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, OSCE-a, OHR-a…, ali rješenja za nagomilane probleme još nema.

Upozorenje

Ovo je jučer u izjavi za naš list, a nakon trosatnog sastanka, potvrdio član Savjeta roditelja Vehid Dedić, koji nije isključio i mogućnost da će roditelji danas zajedno sa djecom doći u Sarajevo. Inače, danas se održava konferencija ministara obrazovanja iz cijele BiH, a roditelji žele da upozore na probleme s kojima se suočavaju njihova djeca, te da poruče da se slični problemi ne smiju praviti djeci druge nacionalnosti u Federaciji.

Kako je poznato, roditelji traže da se njihovoj djeci obezbijedi pitka voda, uvede nacionalna grupa predmeta, izmijeni sastav Školskog odbora, te da se zaposli veći broj Bošnjaka u školi u Konjević-Polju.

– Nema nikakvog konkretnog rješenja za probleme naše djece u školi. Nisu nam ništa ponudili. Mi ćemo pozvati roditelje i s njima ćemo razgovarati, s tim da ćemo do petka pokušati naći alternativu, da djecu pošaljemo u susjedne opštine ili u Federaciju. Također, 90 posto je šanse da ćemo sutra (danas) doći i u Sarajevo da protestujemo i da tražimo svoja prava, kazao nam je Dedić.

Od 2. septembra roditelji su održali brojne sastanke sa direktorom škole Savom Miloševićem, te predstavnicima resornog ministarstva, ali rješenja nije bilo.

Garancije iz 2002.

Roditelji, kako su u više navrata naveli, jednostavno traže da se poštuje zakon, ali i sporazum iz 2002. godine koji garantuje nacionalnu grupu predmeta, odnosno da se djeci nastava predaje po federalnom planu i programu. Također, s obzirom na to da Osnovnu školu “Petar Kočić” pohađa 154 bošnjačke djece (područna škola u Konjević-Polju) i 89 djece srpske nacionalnosti (centralna škola u Kravici), Bošnjaci traže i da se poveća broj zaposlenih Bošnjaka u školi. Navodno, od ukupno 36 zaposlenih u školi, samo je jedan Bošnjak.

 

KOMENTARI