instant fap

Dani Balkana u Minhenu: Uživajte u izvedbama sevdalije Damira Imamovića

Dani Balkana u Minhenu: Uživajte u izvedbama sevdalije Damira Imamovića

Minhen je trenutno središte 15. Dana Balkana (Balkantage), na kojima će učešće uzeti pjevač sevdaha, Damir Imamović. Naime, Imamovića je britanski muzički magazin “Songlines” proglasio najuspješnijim umjetnikom u Evropi.

Njegov nastup će se održati u petak, 18. juna sa početkom u 20 sati. Direktan prijenos bit će omogućen i online putem, pa ćete nastup uspješnog sevdalije moći pratiti gdje god se nalazili. Više informacija možete saznati ovdje.

Inače, kao dio identiteta svake regije i kao univerzalni jezik umjetnosti, tradicionalna muzika je u središtu evropske pažnje. Njeni duboki korijeni u lokalnoj kulturi, povijesnoj tradiciji, omogućuju joj da doprinese razvoju kulturne raznolikosti, dok njena plastičnost promovira dijalog između različitih kultura.

Balkantage 2.0 predstavlja nove muzičare koji stvaraju i afirmiraju ove diskusije koristeći nove oblike tradicionalne muzike kao sredstvo promociji kulturne raznolikosti u Minhenu.

Imamovićev sevdah je tradicija koja se u porodici generacijama uči, istražuje i pjeva. Jedan od najpoznatijih modernih pjevača sevdaha, nakon Drugog svjetskog rata, bio je njegov djed Zaim Imamović. Uprkos, ili bolje reći, sa takvom tradicijom, Damir Imamović uspijeva se odvojiti od “klasičnog sevdaha” i pomiruje tradicionalne forme s popularnim i s tim otvara vrata mlađoj publici i budi njihove interese za ovu vrstu muzike kako u zemlji tako i na međunarodnom nivou.

KOMENTARI