“Dani rijeke Sane”

Homeinmedia danasUncategorized

“Dani rijeke Sane”

Dani rijeke Sane

I ove godine u općinama sanskog sliva na prigodan način obilježeni su Dani rijeke Sane. Riječ je o ekološkoj manifestaciji koja je ove godine organizirana po sedamnaesti put.

Ekološka štafeta „Aqua Sana“ krenula je kao i svake godine, s ušća rijeke Sane iz Donje Pecke na put kroz svih sedam općina koje se nalaze u njenom slivu.

U štafeti se nalazila voda koja je zahvaćena s izvora Sane i ona je naposlijetku prolivena na ušću gdje se ova rijeka ulijeva u Unu, u Bosanskom Novom. Time se simbolično želi poručiti kako Sana treba da bude jednako čista cijelim svojim tokom.

Domaćin ovogodišnje manifestacije bila je Opština Oštra Luka. Kao predstavnici Sanskog Mosta, nju su dočekali i preuzeli Abdel Sawanda, federalni prvak u judou kao i članovi PED „Kanjon“ Sanski Most koji su je predali domaćinu u Oštroj Luci, gdje je tim povodom održan prigodan program.

Održavanje manifestacije podržavaju lokalne vlasti u općinama Mrkonjić Grad, Ribnik, Ključ, Sanski Most, Oštra Luka, Prijedor i Bosanski Novi/Novi Grad, kao i brojna udruženja, organizacije i institucije koje djeluju u ovom gradovima.

Manifestacija “Dani rijeke Sane” bila je inicijativa zaljubljenika i štićenika prirode i voda, a pod pokroviteljstvom OSCE-a. Deklaracija o rijeci Sani potpisana je 1999. godine od strane načelnika već pomenutih općina.

Tom deklaracijom, svi su se obavezali da prostor sliva rijeke Sane postane Svjetska baština voda, da se bogatstvo rijeke Sane, njenih pritoka i cijelog regiona koriste samo za obezbjeđenje pitke vode i zdrave hrane, lov i ribolov, za kupanje i liječenje, sportske i rekreativne aktivnosti, za naučni, obrazovni, estetski i etički turizam i da se ne dozvoli da se Sana koristi kao kolektor opasnih industrijskih i komunalnih otpadnih voda, te da se sliv Sane proglasi dobrom od opštenarodnog interesa.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0