Dani stradanja građana Sanskog Mosta

HomeLokalne temeSanski Most

Dani stradanja građana Sanskog Mosta

Neobilježena mjesta stradanja

Tradicionalnom manifestacijom pod nazivom „Šetnjom za istinu i nezaborav“ danas će se obilježiti Dani stradanja građana Sanskog Mosta iz 1992. godine.

Brojne delegacije i građani, te učenici sanskih osnovnih i srednjih škola će posjetiti više lokacija gdje će  na spomen ploče položiti cvijeće i odati počast svim nastradalim s početka agresije na ovaj grad.

Na jučerašnji dan prije dvedeset i pet godina izvršena su hapsenja čelnih i značajnih ljudi Sanskog Mosta i ovaj dan se može slobodno označiti kao početak terora, progona i genocida nad bosnjackim i hrvatskim življem.

Ovaj dan je uvršen i u Odluku o obilježavanju značajnih datuma i manifestacija koju je donijelo Općinsko vijeće Sanski Most. Hapšenja koja su počela 25. maja 1992. godine, a dan kasnije u večernjim satima i oružani napad na naselja Mahala, Muhići i Otoke, te ratni zločin u Hegića kući, bili su uvod u kasnija tragična dešavanja i progon koji je izvršen nad nesrpskim stanovništvom i u ostalim dijelovoma općine, počev od Trnove, Demiševaca i Kamengrada, te 31. maja Hrustova i Vrhpolja.

Tradicionalna manifestacija pod nazivom „Šetnja za istinu i nezaborav“ sutra počinje 10 sati u naselju Mahala, u ulici Redak, gdje će se odati počast poginulim pripadnicima Armije RBiH i nedužno ubijenim civilima iz ovog dijela Sanskog Mosta. Spomen obilježje je izgrađeno je na inicijativu samih mještana, kao trajni podsjetnik na tragične dane kada su pomenuta sanska naselja tokom 1992. godine potpuno razorena i uništena, a stanovništvo protjerano.

U bjesomučnom artiljerijskom granatiranju ovog dijela grada ubijen je veliki broj civila. Mještani su potom istjerani iz svojih domova, porodice su radzvojene, žene i djeca transportovani iz Sanskog Mosta, a muškarci zatočeni u neki od brojnih logora koje su srpske okupacione vlasti otvorile. U 10:30 sati će se obići Hegića kući u naselju Muhići gdje se desio prvi veliki zločin na području općine Sanski Most.

U podrumu ovog stambenog objekta ubijeno je tada devet nevinih civila koji su tu potražili spas od granatiranja, među kojima je bila i trudnica u osmom mjesecu trudnoće. U 11 sati će biti upriličen čas istorije u prostoru Hamzibegove džamije, koja je srušena 27. maja 1992. godine i bila jedan od brojnih islamskih objekata koji su porušeni za vrijeme okupacije sanske općine.

U 11:15 sati će se cvijeće položitii i na spomen ploče Mehi Alagići  jednim od intelektualaca koji su se među prvima našli na udaru okupatorskih vlasti, te u 11:30 sati  na spomen ploču Nailu Selmanu, velikom patrioti, koji je ubijen tokom napada na Mahalu.

U 12 sati biće upriličena posjeta i Gradskoj dvorani koja je krajem maja i u mjesecu junu 1992. godine bila koncentracioni logor gdje je zatvoreno preko hiljadu građana uništenih naselja Mahale, Muhića i Otoke i ostalih dijelova sanske općine. Logoraši su potom deportovani u zloglasni logor Manjača.

Organizacini odbor za obilježavanje Dana stradanja građana sanskog Mosta putem lokalnih medija je uputio javni poziv građanima da svojim prisustvom uveličaju  obilježavanje ovog historijskog datuma.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0