instant fap

Date li je djetetu u ruke, moglo bi dobiti gadnu bolest

Želite kornjaču za kućnog ljubimca? Ako imate manju djecu, razmislite o nekoj drugoj životinji. Kornjačice su u posljednje vrijeme povezane sa širenjem krajnje neugodne, pa čak i po život opasne bolesti.

Prema upozorenju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u porastu je broj oboljelih od salmonele povezane s malim vrstama reptila. Često se prodaju ilegalno, a u SAD-u su zabilježili čak šest žarišta epidemije izravno povezanih s kornjačicama.

Kornjače bakterije salmonele ispuštaju putem izmeta, čiji se ostaci zadržavaju na kornjači, te potom lako prenose na usta i ruke ljudi.

‘Mala djeca su stručnjaci za prijenos zaraze’, kaže Joseph C. Paige, dr. vet. med. u FDA Centru za veterinarsku medicinu. ‘Oni će male kornjače staviti u usta ili, što je još češće, dodirivati kornjače, staviti prste u vodu u kojoj plivaju, a zatim ruke u usta’, pojasnio je. Zbog slabijeg imunološkog sustava, djeca su posebno osjetljiva na bakterije i nuspojave, što u rijetkim slučajevima može biti smrtonosno.

I kornjače koje slobodno šeću po kući mogu širiti bolest s ozbiljnim posljedicama. U 2007. godini tri tjedna stara beba umrla je nakon kontakta s kornjačom. Ove godine u SAD-u se razboljelo više od 190 osoba, a prošlog mjeseca ih je 36 hospitalizirano.

Iz CDC-a procjenjuju da 63% onih koji su se nedavno razboljeli ima 10 godina ili manje, a 29% su mlađi od godinu dana.

Svi gmazovi i vodozemci obično su kontaminirani salmonelom. No, te male kornjače su najčešće u kontaktu s malom djecom, pa su i posljedice zaraze uglavnom teže.

KOMENTARI