instant fap

Defileom kroz grad započeo centralni dio ovogodišnje manifestacije “Musalla”

Defileom kroz grad započeo centralni dio ovogodišnje manifestacije “Musalla”

Okupljanjem ispred Hamzi-begove džamije i defileom kroz centar Sanskog Mosta, započeo je centralni dio ovogodišnje vjersko kulturne manifestacije „Musalla 2021“.

Povorku učesnika pozdravio je veliki broj građana, a dešavanja su se iz grada potom preselila na lokalitet Musalle u Donjem Kamengradu, gdje će biti klanjan džuma-namaz, redovna zajednička molitva muslimana petkom.  Učesnici manifestacije posjetiće spomenik koji je podignut u znak sjećanja na osmanlijske vojnike poginule prilikom boja za Kamengradsku tvrđavu.

Nakon obilaska spomenika bit će organizovan defile bajraka i konjanika, što je također, dio tradicije. I ove godine najavljen je veliki broj bajraka i bajraktara iz svih sanskih džemata, a tradicionalno, održaće se izbor najljepšeg bajraka i najljepše okićenog bajraktara.

Poslije ovog dijela programa, biće upriličeno obraćanje zvanica prisutnim vjernicima, nakon čega će uslijediti klanjanje džuma-namaza na lokalitetu Musalle, mjesta za koje se vjeruje da je najzapadnija tačka do koje je došao sultan Mehmed Fatih prilikom pohoda u Bosni. 

Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku.

KOMENTARI