instant fap

Demonstranti zapalili sjedište Muslimanskog bratstva u Kairu

Egipatski demonstranti zapalili su sjedište Muslimanskog bratstva u četvrtak navečer u Kairu nakon što su napali tu zgradu, rekao je glasnogovornik islamističkog pokreta Mahmud Ghozlan iz kojeg dolazi i predsjednik Muhamed Mursi.

– Dvjesto razbojnika je došlo u sjedište kroz prozore i na stražnje ulaze i zatim su zapalili vatru, rekao je Ghozlan.

Jedan dužnosnik sigurnosti je precizirao da je požar pod kontrolom i da je policija udaljila demonstrante.

U noći između srijede i četvrtka u sukobima protivnika i pobornika predsjednika Mursija oko predsjedničke palate je, prema posljednjim podacima, poginulo sedam osoba i više stotina ranjeno. To su najteža nasilja nakon juna kada je izabran Mursi, kao prvi islamistički predsjednik Egipta.

Egipatska vojska u četvrtak je rasporedila tenkove i postavila sigurnosni obruč oko predsjedničke palate gdje opozicija ukazuje na povećane ovlasti Mursija i plan izbornog zakona u kojem nema dosta jamstava poštivanja ljudskih prava.

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi pozvao je opoziciju na dijalog u subotu i jamčio poštovanje slobode izražavanja u izravnom obraćanju na televiziji nakon krvavih sukoba između njegovih pobornika i protivnika.

– Pozivam sve političke stranke na dijalog u subotu, 8. decembra, u predsjedničkoj palati, rekao je on i precizirao da bi se na tom sastanku trebalo razgovarati i o sastavljanju izbornog zakona.

Mursi je izrazio žaljenje zbog žrtava do kojih je došlo tokom protesta ali je kazao da ne namjerava odustati od ukaza kojim si je povećao ovlasti.

Egipatska opoziciona koalicija nije odmah reagirala na poziv Mursija.

– Još procjenjujemo predsjednikov govor i poziv na razgovor, rekao je glasnogovornik koalicije Husein Abdel-Ghani.

KOMENTARI