Dennis Gratz odgovorio na prozivke zbog promjene imena: Ja sam etnički Bošnjak i musliman

HomeVijestiBiH

Dennis Gratz odgovorio na prozivke zbog promjene imena: Ja sam etnički Bošnjak i musliman

Biciklisti u Sarajevu 14. juna ruše Guinnissov rekord

Političke aktivnosti Dennisa Gratza su često u drugom planu jer se u skoro svaku raspravu o njegovom integritetu oduvijek uplitala priča o promjeni imena. S vremena na vrijeme, on napiše nekoliko rečenica o tome.

Tako je bilo i ovaj put kada je reagovao zbog niza prozivki na društvenoj mreži Twitter, koje uglavnom dolaze od političkih oponenata, ali i onih koji zapravo pripadaju političkim opcijama koje su njemu trenutno bliske.

Na njegove stavove i sve što je pisao na Twitteru prethodnih dana, mnogi su kao protivargument iskoristili to da je “izdao” svoje ime i identitet – Muhamed Gracić te da mu se zbog toga ne može vjerovati.

O tome se oglasio s vrlo jasnom porukom o svom identitetu.

“FGR i pokoji kriptofašista me anonimno prozivaju za promjenu imena. Kao, to je islamofobija. Bagro, ja sam Dennis Gratz, bosansko-hercegovački građanin, etnički Bošnjak i musliman, doktor nauka i čovjek koji dinara nije uzeo od nikoga. A ko si ti?”, odgovorio je on na svom Twitteru.

Inače, Gratz je promjenu imena za Klix.ba komentarisao i prije 12 godina. Tada je objasnio da je to ime prvo koristio kao umjetničko, a da je kasnije iz inata i definitivno promijenio ime, vidjevši na koliki otpor je u društvu naišlo.

“Ime nisam promijenio ni u Njemačkoj ni u Austriji, kako se navodi, već po povratku u BiH. Bavim se umjetnošću, pišem, slikam, snimao sam filmove i odabrao sam umjetničko ime. Uvidjevši na kakav otpor je naišla ta moja odluka u BiH, odlučio sam da to ime i zvanično uzmem, te sam ga i promijenio, i to iz inata. Ne pristajem, naime, na to da se o ljudima sudi na osnovu njihovog imena, smatram da je puno bitnije to kakvi smo ljudi i šta i kako radimo nego kako se zovemo. To je poruka koju sam time želio poslati. Oni koji me poznaju vrlo dobro znaju koliko držim do svog identiteta, a oni koji mi spočitavaju to što sam promijenio ime idu ispod granice pristojnosti, jer je to moje pravo”, rekao je 2011. godine.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0